blog | werkgroep caraïbische letteren

Mexico en Guatemala verontschuldigen zich bij inheemse Maya-bevolking

De Mexicaanse regering heeft maandag aan de Maya’s officiële excuses aangeboden voor het onrecht dat de inheemse bevolkingsgroep de voorbije eeuwen is aangedaan. De verontschuldigingen worden uitgesproken naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de Conquista, de Spaanse verovering van Mexico.

Inheemse man van het Surinaamse dorp Bigi Poika. Foto © Michiel van Kempen

De boodschap werd maandag overgebracht door de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (foto) en zijn Guatemalteekse ambtgenoot Alejandro Giammattei. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in de gemeente Felipe Carrillo Puerto, in de zuidelijke deelstaat Quintana Roo in Mexico.

“We bieden onze excuses aan de Maya-bevolking aan voor de verschrikkelijke misbruiken die werden begaan door nationale en buitenlandse individuen en mogendheden tijdens de verovering, de drie eeuwen van koloniale overheersing en de twee eeuwen van Mexicaanse onafhankelijkheid”, zo verklaarde de Mexicaanse president.

Hij verwees daarbij ook naar de Kastenoorlog (1847-1901), een opstand van de inheemse bevolking waarbij zeker 250.000 mensen zijn omgekomen. López Obrador erkende ook dat de inheemse bevolking als etnische minderheid nog altijd te lijden heeft onder racisme en discriminatie.

[Tekst van Belga/ vrtnieuws, 4 mei 2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter