blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Mexicaanse leraren in botsing met politie

Er waren opnieuw schermutselingen tussen de leraren en politie in Mexico. (Beeld: BBC) Mexicaanse leraren zijn opnieuw in botsing gekomen met de politie. Er zijn nieuwe protesten uitgebroken tegen onderwijshervormingen. Bij de botsingen met de politie is het verkeer in Mexico-Stad volledig lamgelegd.

Vergelijkbare protesten hebben ook plaatsgevonden in andere delen van het land. De onlusten braken los nadat president Enrique Pena Nieto de hervormingen definitief zijn goedkeuring gaf.
De leraren in Mexico protesteren al maanden tegen de hervormingen, die de woede hebben aangewakkerd bij de machtige vakbonden van het land. Onder de veranderingen die worden geïntroduceerd, zijn prestatie-gerelateerde testen voor leraren.
Corrupt
Critici beschuldigen de vakbonden ervan dat ze corrupt zijn en te veel controle hebben over de toewijzing van banen voor de leraren. De botsingen vonden plaats toen demonstranten woensdag probeerden hun weg te banen naar de hoofdweg die leidt naar de luchthaven van de stad.
De leraren marcheerden naar de ambtswoning en het kantoor van president Enrique Pena Nieto, Los Pinos, maar werden alleen ontvangen door zijn assistenten. Boos door wat ze ervoeren als een terechtwijzing, probeerden ze twee van de belangrijkste wegen van Mexico-Stad te blokkeren, wat leidde tot de schermutselingen.
Massale ontslagen
Er waren ook protesten in meer dan 10 Mexicaanse staten, zoals Guerrero, Aguascalientes, Michoacan en Tabasco. De hervormingen zijn tegengewerkt door een lerarenvakbond, de National Education Workers’ Co-ordinator (CNTE), die zegt dat die zullen leiden tot massale ontslagen.
Vorige week protesteerden duizenden van zijn leden buiten de Senaat in een poging om de goedkeuring van het wetsvoorstel, dat reeds was goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden te verstoren.
[naar Starnieuws, 12 september 2013]
on 13.09.2013 at 14:03
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter