blog | werkgroep caraïbische letteren

Met Kwata op reis

door Emmelien Stavast  

‘Piti kô piti kô klinkt het keer op keer. Hoog in de boom slingert hij heen en weer.’ Het is Kwata (met één t) de slingeraap die op een ochtend besluit, dat hij die dag met zijn boot naar de monding van de rivier wil varen. Met een tros bananen als proviand vertrekt de avonturier. Onderweg stappen zijn vrienden Monkimonki, Kapwa, Sekrepatu en Konikoni in.

Ze varen door een sula, worden geholpen door otters, zien vlinders en spreken met andere dieren uit het bos. Vanaf de eerste bladzij nodigt dit kinderboek uit tot lezen. Het is tot in de puntjes afgewerkt, zelfs de schutbladen zijn versierd met tekeningen van dieren die in het verhaal hun debuut maken. Op deze manier wordt de aandacht van het kind direct getrokken. Elke pagina is volledig geïllustreerd waardoor het verhaal zowel in tekst als in beeld wordt verteld. Illustrator Ginoh Soerodimedjo heeft duidelijk zijn best gedaan. De tekst is bijna overbodig geworden, want op de illustraties is alles te zien en soms zelfs meer. Een grijzende krokodil aan de oever van de rivier, een krabbetje dat in de schaduw voorbij rent of een angstig kijkend visje wanneer Kwata per ongeluk in het water valt.

Dit boek is ontwikkeld door stichting Klimop, om voor te lezen aan jonge kinderen. Achterliggend idee is om de kinderen op speelse wijze met de dieren in het Surinaamse oerwoud kennis te laten maken. Het boek kan professioneel worden gebruikt, maar ook gewoon door ouders thuis. Het is voor de kleintjes geschikt om doorheen te bladeren en zich te vergapen aan de inheemse dieren, die bij hun Surinaamse naam worden genoemd. Om eventuele verwarring te voorkomen is achter in het boek, een lijst met diersoorten met plaatje, Surinaamse en Nederlandse naam opgenomen. Met Kwata op reis is het vierde boekje in deze voorleesreeks een feit. Eerder verschenen Waka waka waka, Edo Éen-shirt en Potje Pindakaas en Budúndu.

De avonturen van Kwata worden in dichtvorm verteld. Ook hier blijkt de zorgvuldigheid waarmee het boek is samengesteld. Enig minpuntje is dat de rijm af en toe wat zwak is: ‘kijk daar is de boo met pagaai en stok, het water klotst zachtjes van klok klok klok’. Maar dit is slechts een kleinigheid, de meeste rijmvormen zijn uitstekend. Ik kijk nu al uit naar het volgende boekje dat in deze reeks zal verschijnen. Tot die tijd veel leesplezier met Kwata, voor de kinderen en voor de voorlezer.  

Met Kwata op reis, samenstellers: M.A. Pabst-Tapessur, L. Liefeld-Berend, M.J.A. Mac Nack-van Kats, illustraties Ginoh Soerodimedjo, 2010, Stichting Klimop, ISBN 9789991470382   [overgenomen uit Parbode]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter