blog | werkgroep caraïbische letteren

Met de Decolonization Toolkit de UvA dekoloniseren

door Mella Fuchs

Vandaag [5 oktober 2021; red.] lanceert het Chief Diversity Officer Team de Decolonization Toolkit, een virtuele gereedschapskist vol met tips en materiaal om jezelf of de universiteit te dekoloniseren. Volgens Janissa Jacobs en Alfrida Martis, teamleden van het Chief Diversity Officer Team, is de toolkit het product van een bottom-up vraag. ‘Er is behoefte om diversiteitsgeletterdheid te vergroten, maar men weet vaak niet hoe.’

de toolkit is het product van een bottom-up vraag / foto Aart G. Broek

Dat de behoefte aan diversiteitseducatie groot is, blijkt uit gesprekken die het Chief Diversity Office (CDO) met medewerkers en studenten hebben gevoerd, alsook uit het feit dat de trainingen van Jacobs en Martis al drie jaar lang volgeboekt zijn. Ze geven diversiteitsworkshops aan de UvA die op maat worden gemaakt. Maar workshops zijn niet het enige middel om diversiteit te vergroten, want voor sommigen is er een drempel om daaraan mee te doen, zegt het duo. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken is er nu de Decolonization Toolkit, die je kunt gebruiken wanneer je wil.

Echt meer weten? Dan doorlezen op de website van het Amsterdams universiteitsblad Folia, 5 oktober 2021; voor een deugdzame repliek, zie (onder veel meer) het artikel “Hoe ‘woke’ zich in onze universiteiten nestelt. De academische vrijheid is in gevaar” van Coen de Jong, Wynia’s Week, 25 september 2021.

Moet bij dekoloniseren niet ook aan boekverbranding gedacht worden?

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter