blog | werkgroep caraïbische letteren

Menke verlaat Adek-schip niet

door Merredith Bruce

PARAMARIBO – Jack Menke blijft, te midden van alle perikelen, als hoogleraar verbonden aan de Anton de Kom Universiteit. Dat heeft te maken met het grotere belang, stelde hij donderdag tijdens een persontmoeting in de University Guesthouse. “Het schip verlaten op een kritiek moment, waarbij de PhD School op 1 oktober groots is opgericht, zou voor mij getuigen als het me onttrekken aan zowel morele als professionele verantwoordelijkheid.”

 

Jack Menke. Foto: dWT

De druk om te vertrekken was heel groot zegt hij. “Ik denk niet dat we moeten terugdeinzen als er een deuk komt, maar fier moeten opstaan, want als we dat niet doen, denk ik dat niet alleen de universiteit, maar het hele land verloren is.” De hoogleraar is per 29 januari door minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur ontslagen als voorzitter van het universiteitsbestuur. Die functie heeft hij donderdagmorgen, overgedragen aan Lothar Boksteen die waarneemt.

Na de overdracht trad de oud-voorzitter als gastspreker op tijdens een ledenvergadering van de Werknemers Federatie Universiteit waarvan Hugo Blanker voorzitter is. Hij ging in op zijn ontslag als voorzitter van het universiteitsbestuur, waarover hij op 22 januari door de minister in kennis is gesteld. Op een persconferentie van de minister vorige week, is naar voren gekomen dat het ontslag van Menke samenhangt met vreemde geldstromen bij het Institute for Graduate Studies and Research, misstanden bij de PhD School en conflicterende functies van Menke, die naast voorzitter van het universiteitsbestuur ook voorzitter van de PhD-board was. Er wordt een Clad-onderzoek ingesteld.

Menke is niet verrast over zijn ontslag, “omdat ik het zag als onderdeel van een scenario dat al lang in werking was getreden.” Dit scenario noemt hij “een kroniek van een aangekondigde dood”. Volgens hem zijn er verborgen agenda’s en heeft dit allemaal met politiek te maken. Hij zegt dat hij zich allang wilde terugtrekken als voorzitter van het bestuur en dat ook enkele keren had gezegd aan Ferrier. Hij schreef uiteindelijk een ontslagbrief maar die bereikte de minister op 24 januari, twee dagen nadat zij hem in kennis had gesteld van zijn ontslag.

Ferrier wijst in de ontslagbrief op Menkes “conflicterende betrokkenheid bij de PhD School zonder voorafgaand besluit van het bestuur van de universiteit en het ontbreken van fundamentele regels om standaarden te garanderen”. Ook noemt ze “uw onbehoorlijk handelen door beslissingen te nemen zonder de rest van het bestuur”. Dit slaat volgens Menke nergens op. “Daar klopt geen letter van.” De hoogleraar zegt dat hij nog vrijelijk toegang heeft tot het universiteitscomplex en ook tot het kantoor van het universiteitsbestuur waar zijn spullen nog liggen.

[uit de Ware Tijd, 01/02/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter