blog | werkgroep caraïbische letteren

Memre Anton de Kom, Herdenk Anton de Kom!

Anton de Kom is een antikoloniaal denker, verzetsstrijder, vader, auteur en dichter. Hij wijdde zijn leven aan de strijd tegen kolonialisme en fascisme en schreef een tijdloos boek ‘Wij slaven van Suriname’. Vele decennia na zijn overlijden wordt hij nog steeds herinnerd en is zijn gedachtegoed nog steeds een bron voor inspiratie voor vele generaties. Maar hoe wordt Anton de Kom herinnerd? Wat leren we over het koloniale verleden en de nasleep ervan, in Nederland én in Suriname? Hoe wordt dit verleden gerepresenteerd in schoolboeken, in musea en in erfgoedinstellingen?

Op zaterdag 22 februari 2020, zijn geboortedag, herdenken we Anton de Kom en gaan we met verschillende mensen in gesprek over het gedachtegoed van de Kom en de manier waarop het verleden wordt herinnerd óf vergeten.

*Nieuwe editie Wij slaven van Suriname
Er wordt een nieuwe editie van zijn befaamde boek Wij Slaven van Suriname uitgegeven door uitgeverij Atlas Contact met een drietal inleidingen die zijn werk in de historische en hedendaagse context plaatsen van Tesssa Leuwsha, Mitchell Esajas en Duco van Oostrum.

* Debat ‘Zwarte perspectieven in musea: hype of structurele verandering in de sector?’
Met vertegenwoordigers van verschillende musea gaan we in gesprek over de recente aandacht voor Suriname, het koloniale verleden en meerstemmigheid in musea en de culturele sector.

*Documentaire en Q&A Je Kan Toch Lezen’: met Ananta Khemradj we vertonen de documentaire ‘Je Kan Toch Lezen’ van de maker Ananta Khemradj en gaan we met haar in gesprek over het gebrek aan historische kennis in Suriname over de Decembermoorden.

Wanneer? Zaterdag 22 februari 2020
Waar? The Black Archives / vereniging Ons Suriname. Zeeburgerdijk 19b, 1093 SK Amsterdam
Tijd? 12:30 (aanvang: 13:00 uur) – 18:00 (zie programma hieronder)
Entree? €7,50 per programma onderdeel | €16 voor dagkaart. Studenten en senioren 55+: €5,- per programma onderdeel | €11,- dagkaart

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter