blog | werkgroep caraïbische letteren

Memoires Fidel Castro verschenen

Havana (ANP/AFP) – De legendarische ex-leider van Cuba, Fidel Castro, heeft zaterdag twee delen van zijn memoires gepubliceerd. Onder de titel Guerrillero del tiempo (Guerillatijd) beschrijft hij zijn leven van de kindertijd tot aan de revolutie. Door zijn staatsgreep maakte hij van Cuba een communistisch land naar het model van de toenmalige Sovjet-Unie.

Castro (85) geeft zijn visie aan de hand van vragen van journalist Katiuska Blanco. De gesprekken beslaan 1000 pagina’s in het boek. Hij zegt onder meer: ,,Ik geef de voorkeur aan een oud horloge, oude bril en oude laarzen. Maar in de politiek wil ik alles nieuw.”

In 2006 verscheen een soortgelijk boek (Honderd Uur met Fidel) met een Spaanse journalist. Dat was rond de tijd dat de Cubaanse leider de macht had overgedragen aan zijn jongere broer Raúl.

Castro boog tijdens zijn circa 50-jarig bewind niet voor zware druk van de Verenigde Staten. Die probeerde onder meer via een mislukte invasie (1961) en vele sancties een einde te maken aan het communistische regime zo vlakbij de Amerikaanse staat Florida.

De Nederlandse schrijver Harry Mulisch was een vurig aanhanger van Castro. Hij bezocht Cuba en had talloze ontmoetingen met Castro.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter