blog | werkgroep caraïbische letteren

Mémoires de la Négritude

Mémoires de la Négritude: installatie (objecten, foto, video) van het Pan African Contemporary Arts & Film Collective (Brazilië, Nederland, Senegal), is het tweede deel van een serie presentaties van het project The State of L3 van Antonio Jose Guzman en OLAA / Organisatie Latijns Amerikaanse Activiteiten. De eerste aflevering Présence Africaine vond in mei plaats tijdens de Dak’Art Biënnale in Senegal. Vervolg presentaties zijn in de loop van het jaar te zien in Nederland en België.

De tentoonstelling wordt op zondag 27 juni om 16 uur geopend door Ivette Forster en Clark Accord in aanwezigheid van de kunstenaars uit Amsterdam, Dakar en Recife. Tot 20 juli 2010 is de expositie te zien.

De galerie ondergaat een drastische make-over en tijdens de opening staan met Afrikaans textiel ingepakte auto’s voor de deur.

Performance door Quinsy Gario (NL/Curaçao).

Fons Geerlings en Corien van Eyck van Heslinga heten u van harte welkom bij de opening.

 

Hedendaagse Panafrikanisme

Antonio Guzman – Panamees van geboorte, wonend in Nederland – maakte een documentaire over zijn zoektocht naar zijn eigen DNA: ‘The day we surrender to the air’.
Dat was de aanleiding voor ‘The State of L3’, een project dat drie continenten verbindt, dat op zoek gaat naar de Afrikaanse identiteit van kunstenaars en jongeren op die continenten. Een project dat in feite zoekt naar de verwantschap tussen al die deelnemers. Waarin herkennen ze elkaar? Waarin voelen en vullen ze elkaar aan? Heeft hun (beeld)taal overeenkomsten? Hoeveel en welke raakpunten heeft hun geschiedenis? Hoe vertalen ze hun Afrikaanse afkomst naar de dagelijkse praktijk? Is er sprake van een soort eigen staat voortkomend uit de verschillende continenten?

‘The State of L3’ is Panafrikanisme doorgetrokken naar deze tijd. Marcus Garvey revisited. “(…) let us hold together under all climes and in every country (…).” ‘The Black Atlantic’ van de zwarte cultuurcriticus Paul Gilroy in een visuele vorm gegoten.

Meer informatie over het project en vervolg artikel van Rob Perrée.

Galerie 23
KNSM-laan 307-309
1019 LE Amsterdam
Tel: 020 – 6201321
Fax: 020 – 4182866
Info: e-mail
www.galerie23.nl

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 9 – 17 uur.
Zaterdag en zondag van 11 – 17 uur.

Bereikbaar met tram 10 halte Azartplein, bus 42 vanaf CS, bus 65 vanaf Station Zuid.

© 2010 de40eurogalerie

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter