blog | werkgroep caraïbische letteren

Meld je aan voor de Dag van de Bellettrie: een dag voor schrijvers over schrijven

Op vrijdag 8 december a.s. vindt in Boom Chicago in Amsterdam voor het eerst de Dag van de Bellettrie plaats. Deze bijeenkomst voor schrijvers over schrijven gaat in op zowel de creatieve als de praktische kanten van het schrijven. Vijf vooraanstaande auteurs spreken over hun schrijverschap en gaan hierover de dialoog aan met de zaal.Daarnaast worden de Charlotte Köhler Prijs en het Charlotte Köhler Stipendium uitgereikt.

 

De sprekers

•Marcel van Driel is een veelzijdig schrijver van jeugdboeken. Naast o.a. de Superhelden.nl reeks, Billy de Kip en Alle hens!, schreef hij ook de non-fictieboeken Waanzinnige Plannen – en hoe ze te realiseren en Geen geld, geen tijd, toch doen. Marcel’s onderwerp is het opbouwen van je eigen schrijfroutine.
•Marieke Nijkamp’s debuutroman This Is Where It Ends stond ruim zestig weken in de New York Times bestsellerlijst. De Nederlandse vertaling 54 Minuten won de Hebban Award voor Beste Young Adult. Haar tweede boek Before I Let Go (Voor ik je loslaat) staat op punt van verschijnen. Marieke spreekt over contact met redacteuren en uitgevers.
•Mustafa Stitou publiceerde vier dichtbundels, waaronder Varkensroze ansichten en Tempel. Zijn werk werd meerdere malen bekroond, onder andere met de VSB Poëzieprijs. Hij treedt op in binnen- en buitenland, en was een jaar lang stadsdichter van Amsterdam. Mustafa gaat in op artistieke ontwikkeling en hoe je daar mee omgaat.
•Alma Mathijsen is schrijver van zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Daarnaast publiceert ze in het NRC, Het Parool, DAS MAGAZIN, Vrij Nederland en trad ze op bij o.a. Crossing Border, Oerol, DWDD, Manuscripta en Lowlands. Alma’s onderwerp is de vraag ‘Hoe ga je om met je publiek?’.
•Gideon Samson werd op 25-jarige leeftijd met Ziek de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit. Met het onthutsende jeugdboek Zwarte zwaan rekende hij af met het cliché van het onschuldige kind. Onder het pseudoniem Menno Fernandes schreef hij in het NRC de columnserie ‘De scheids’. Gideon spreek over de innerlijke drive van de auteur.
De presentatie is in handen van dichter, schrijver en columniste Ellen Deckwitz.

Charlotte Köhler

Later op de middag wordt de Charlotte Köhler Prijs uitgereikt aan dichter Alfred Schaffer voor zijn bundel Mens Dier Ding. De Charlotte Köhler Prijs is een driejaarlijkse onderscheiding voor een auteur die een bijzonder proza-, poëzie- of toneelwerk heeft geschreven. Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een beginnende auteur of vertaler, wordt toegekend aan kinderboekenschrijfster Enne Koens.

Aan de Charlotte Köhler Prijs is een geldbedrag verbonden van € 15.000,-. De winnaar van het stipendium ontvangt € 5000,-. De prijzen worden toegekend door de Stichting Charlotte Köhler, die wordt beheerd door de Auteursbond. De jury voor de Charlotte Köhler Prijs bestond dit jaar uit Laurens Ham, Erwin Jans en Miek Zwamborn. De Jury voor het Stipendium bestond uit Sara van den Bossche, Annemarie Terhell en Derk Visser.

De Dag van de Bellettrie is een initiatief van de Auteursbond, de beroeps- en belangenvereniging van schrijvers en vertalers. In de boekenwereld gaat het steeds vaker over verkoopaantallen en steeds minder vaak over de vraag waarom iets mooi is, of juist niet. De Dag van de Bellettrie is een dag gewijd aan het schone woord, waarop en kenners gaan met elkaar het gesprek aan gaan over de vraag wat een boek tot literatuur maakt.
Meld je aan klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter