blog | werkgroep caraïbische letteren

Medardo de Marchena en Interneringskampen

Zaterdag 31 juli 2021 organiseert Dutch Caribbean Book Club een online bijeenkomst met dr. Aart G. Broek over Medardo de Marchena en drs. Junnes St. Jago over de interneringskampen op Bonaire en Curaçao.

Dr. Aart G. Broek is (historisch) socioloog en letterkundige en is auteur van talrijke wetenschappelijke en journalistieke artikelen, van columns, boekbesprekingen, curricula voor het middelbaar onderwijs, adviesrapporten en boeken. Broek publiceerde onlangs bij uitgeverij In de Knipscheer het boek Medardo de Marchena: Staatsgevaarlijk in koloniaal Curaçao.
Pedro Pablo Medardo de Marchena schreef 65 jaar na het einde van de slavernij het schotschrift Ignorancia ó Educando un pueblo. Hierin stelde hij onomwonden dat van de beoogde emancipatie niets terecht was gekomen. Gebrandmerkt als ‘staatsgevaarlijk’ bracht hij de oorlogsjaren door in een interneringskamp op Bonaire.

Drs. Junnes Sint Jago was beroepsmarinier en studeerde politicologie. Hij deed onder meer onderzoek naar de tragedie (Aprilmoorden) van 20 April 1942 op Curaçao.

Wuiven vanaf de waranda – verschenen in 2007 – is het eerste boek dat volledig gewijd is aan de interneringskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Bonaire en Curaçao hebben bestaan. Het massaal oppakken van mensen in de gebieden van het Koninkrijk buiten Nederland en hen zonder vorm van proces voor vele jaren achtereen vasthouden in kampen, was mogelijk op grond van de op 10 mei 1940 geproclameerde Staat van Beleg.

Aanmelden :
Meld u aan voor de online bijeenkomst uiterlijk 30 juli via: dutchcaribbeanbookclub@gmail.com. De bijeenkomst vangt aan om 15.00 uur (NL) / 9.00 uur (ABC-eilanden).

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter