blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Max Nijman krijgt swingend afscheid in Paradiso

door Diederik Samwel

In de Amsterdamse poptempel Paradiso hebben familie, muzikanten en talloze fans maandagavond hartstochtelijk afscheid genomen van Max Nijman. Het lichaam van de vorige week overleden zanger wordt woensdag overgevlogen naar Suriname, waar zaterdag een grootse begrafenis op het programma staat.

Artiesten tijdens het afscheid in Paradiso, Amsterdam. (Foto’s: Mirjam Marks)

 

Het concert was zorgvuldig en enthousiast voorbereid door platenmaatschappij Top Notch in nauw overleg met de familie Nijman. Artiesten zoals Denise Jannah, Oscar Harris, Edgar Burgos, Edje Rust, Patrick Tevreden en Mark Westfa traden op. Ieder bracht een laatste muzikale ode aan Nijman wiens kist vlak voor het podium stond opgesteld. Ze brachten de overvolle zaal haast tot extase.

Het muzikale eerbetoon voor Nijman begon iets na acht uur maar de zaal was al een uur van te voren zo vol dat de organisatie uit veiligheidsoverwegingen tientallen fans moest teleurstellen. Toen een half uur voor het einde de eerste, wat oudere bezoekers de zaal verlieten, gingen de toegangsdeuren alsnog open voor de laatkomers.

De naar schatting ruim 1200 belangstellenden zorgden voor een uitbundige Surinaamse entourage. Tientallen angisa’s en koto’s deinden mee op de maat van de muziek. Er was volop verdriet over het heengaan van een van de grootste Surinaamse artiesten. Tegelijkertijd bood de afscheidsavond alle aanleiding om het leven groots en meeslepend te vieren.
Het concert kwam tot een hoogtepunt toen de kist van Nijman door familie en vrienden uit de zaal werd gedragen op de tonen van ‘Adyosi’. Daar was een minuut stilte aan voorafgegaan.

Een uur na het afscheidsconcert is Oscar Harris nog altijd aangedaan. De zanger die de avond opende met het uit volle borst meegezongen ‘Ai Sranan’, vertelde dat hij inmiddels best het een en ander heeft meegemaakt: “Maar deze avond was er een in de buitencategorie. Het was een warm en emotioneel afscheid voor oom Max. Eerlijk gezegd doet het mij persoonlijk nog meer dan ik had verwacht. Mi Gado, deze man was zo’n grootheid. Ik kan me nog goed heugen dat we samen op het podium stonden. Ooit heb ik hem mogen vervangen toen hij niet vanuit Moengo naar de stad kon komen. Dat was een onmogelijke opgave want Max was toen al een legende. Moet je nagaan, toen was-ie nog maar net twintig.”
Harris vliegt woensdag met de familie mee naar Suriname om zijn mati ook op diens geboortegrond de laatste eer te bewijzen.

Nijmans dochter Karin toonde zich overweldigd door de massale opkomst in Paradiso en dankbaar voor de talloze blijken van medeleven de afgelopen dagen. In een kort gesprekje met Sylvana Simons, die de avond aan elkaar praatte, vertelde ze over haar vader als familieman: ‘Zijn grote liefdes waren muziek, zijn Rinia en zijn kinderen. Daar hield hij zielsveel van en dat liet hij voortdurend blijken. Maar de muziek was er altijd en overal.’

 

[van Starnieuws, 26 januari 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter