blog | werkgroep caraïbische letteren

Mauritiaanse schrijver Vinod Busjeet presenteert roman in Amsterdam

Op donderdag 9 november 2023 zal de Mauritiaanse schrijver Vinod Busjeet zijn roman Stille Winden, Droge Zeeën presenteren in de OBA Oosterdok in Amsterdam.

De Nederlandse uitgave van Silent Winds, Dry Seas is een unieke, authentieke en universele roman over identiteit, over de erfenis van het kolonialisme, over traditie, moderniteit, emigratie, en de drang naar succes.

Stille WindenDroge Zeeën is het coming-of-age verhaal van een afstammeling van Indiase contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij door de Britten naar Mauritius werden gebracht. Het plot van deze epische roman volgt hoofdpersoon Vishnu Bhushan die vanuit de VS terugkeert naar zijn geboorteland Mauritius vanwege de gezondheidsproblemen van zijn vader. Na het vernemen van een schokkend familiegeheim van zijn moeder, komen al Vishnu’s herinneringen aan zijn jeugd in het multiraciale, multiculturele Mauritius van de jaren vijftig en zestig naar boven. De lezer volgt zowel de ontwikkeling van een jonge jongen, als die van het land waarin hij leeft.

Evenals de Surinaamse nakomelingen behielden de Mauritiaanse nakomelingen van Indiase contractarbeiders een sterk gevoel van Indiase culturele identiteit. Net als de hoofdpersoon in de roman staan leden van elke diaspora voor de vraag: welke tradities geven ze door aan de volgende generatie en welke veranderen ze of verwerpen ze? Een vraag die een van de belangrijkste bronnen van conflict in het boek is. Een vraag die ook in Nederland van belang is in het kader van de discussie over het koloniale verleden en de doorwerking ervan.

Prof. Chan Choenni (voormalig hoogleraar Hindostaanse migratie VU) en Kanta Adhin (eindredacteur en columnist infosite Hindorama.com) gaan in gesprek met de auteur over zijn boek en de bredere historische context van slavernij, contractarbeid en onafhankelijkheid in Mauritius en Suriname.

Lees HIER de recensie van ‘Stille winden, droge zeeën’ van Michiel van Kempen (bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam).

De Nederlandse editie van de roman verschijnt in het 150ste gedenkjaar van de immigratie van Indiase contractarbeiders in Suriname en in het jaar van de 55ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Mauritius. Na afloop is uitgeverij Sampreshan aanwezig en zal Vinod Busjeet zijn boek signeren. 

Datum en tijd: Donderdag 9 november 2023, 17:00-18:30
Locatie: OBA Oosterdok (Oosterdokskade 143 A’dam) Forum zaal 6e etage.
Voor meer informatie over deze roman ga naar infosite Hindorama.com en uitgeverij Sampreshan.com. Toegang is gratis, maar wel graag aanmelden via deze link.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter