blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Massa-evenement Haïtiaanse kerken

Paramaribo – Onlangs heeft de consul-generaal van de Republiek Haïti in Suriname, Alex Jospitre, deelgenomen aan het massa-evenement “Eenheid onder gelovigen” dat vier Haïtiaanse kerken, meer dan tien pastors en religieuze autoriteiten en een indrukwekkend aantal Haïtianen bij elkaar heeft gebracht in Suriname. Dit werd donderdag jongstleden door het medium Haïti Libre gemeld.

DSC_0053

Hangend kruisbeeld in de kathedraal van Paramaribo. Foto © Michiel van Kempen

In zijn toespraak prees consul Jospitre zijn landgenoten, in het bijzonder de religieuze autoriteiten, voor hun inspanningen om de eenheid binnen de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname te versterken.

Het hoofd van de missie spoorde zijn landgenoten aan om samen te werken, hun kennis en vele talenten beter te benutten en om een klasse van investeerders te vormen in de Haïtiaanse gemeenschap, zoals dat het geval is met andere groepen die deel uitmaken van de multi-etnische bevolking van Suriname. “Onder u zijn er boeren, maar ook kappers, kleermakers, bakkers, ambachtslieden, koks, schilders, muzikanten, het is niet normaal dat er tot nu toe vrijwel geen kleine of middelgrote Haïtiaanse bedrijven zijn in Suriname, ook niet in de informele sector “, werd door hem benadrukt.

Consul Jospitre wees de Haïtiaanse gemeenschap er op dat het consulaat klaar staat om te helpen en in dit verband zelfs interessante contacten heeft gelegd met het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling en de Kamer van Koophandel en Fabrieken. De president van Haïti, Michel Martelly, had tijdens zijn staatsbezoek aan ons land in maart 2013 aangekondigd, dat Surinaamse experts naar Haïti zouden afreizen en dat Haïtiaanse deskundigen naar ons land zouden komen, zodat in Haïti aan grootschalige rijstbouw kon worden gedaan.

Tevens zou het vrije personenverkeer worden gereguleerd en bewerkstelligd worden dat Haïtiaanse seizoenskrachten naar Suriname zouden worden gehaald. Op de agenda stond ook de luchtverbinding tussen Suriname, Haïti en Miami, die door Surinam Airways zou worden onderhouden. Volgens de laatste statistieken van het ABS huisvest alleen al het district Saramacca zo’n 300 Haïtianen.

 

[van nospang.com, 24 augustus 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter