blog | werkgroep caraïbische letteren

Maritha Kitaman Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Maritha Kitaman (geb. 4 juli 1964) is op 26 april j.l. benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

door Dayenne Denneboom

Maritha Kitaman

Vandaag is dyadya kulturu uma Maritha Kitaman ook wel bekend als Maritha Baarn, in Theater Diligentia benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, speldde haar het lintje met de koninklijke onderscheiding op. Maritha Kitaman ontving de koninklijke onderscheiding op voordracht van mevrouw Lothy Bouwe-Day, voorzitter van Stichting Flevoland For All-in Almere.

Binnen de Surinaamse gemeenschap is Maritha Kitaman een persoonlijkheid die zich inzet voor het behoud van de Afro-Surinaamse cultuur en kennisoverdracht aan de huidige en de volgende generatie. Daarmee draagt ze bij aan de bewustwording en identiteit van Surinamers en Nederlanders met een Surinaamse achtergrond in Nederland.

Ook traditionele zang, theater schrijven, Surinaamse rituele tradities uitleggen, behoren tot haar deskundigheid. Zij heeft zich eveneens verdiept in de kennis van lijkbewassing, uitvaarttradities en rituelen rond de dood en is lid van aflegvereniging Ezechiël.

Op 10 oktober 2010 richtte zij stichting NAKS Nederland op. Als lid van de organisatie NAKS besloot Maritha Kitaman het werk dat ze in Suriname deed bij organisatie NAKS, voort te zetten in Nederland. Maritha is een levende encyclopedie als het aankomt op Afro-Surinaamse klederdrachten i.h.b. de koto. Zo wil ze namens de stichting de kennis over het traditionele kledingstuk ‘de koto’ aan de jongeren overdragen. Haar bijdrage is steeds onmisbaar geweest bij grote events als ‘Koto Grand Gala’ van wijlen Fritz James en ‘Koto in de schijnwerpers’ welke door de stichting in het leven is geroepen. Samen met Cinthia Landbrug presenteert zij bij Radio Mart het programma ‘Mi nanga mi koto’. Dit in aanloop naar de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli 2023.

Familie, vrienden, bestuursleden van stichting NAKS Nederland, samenwerkingspartners van de stichting, kennissen en collega’s zijn allen ervan overtuigd dat Maritha deze onderscheiding verdient. Deze zelfbewuste dyadya uma blijft een rolmodel voor heel veel zwarte vrouwen en zal het gemeenschapswerk blijven voortzetten met liefde en plezier. Deze koninklijke onderscheiding is Maritha Kitaman van harte gegund.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter