blog | werkgroep caraïbische letteren

Maria Kargs ontdekking van haar slavernijgeschiedenis

Op 15 mei verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers het eerste boek van Maria Karg: Stil verleden; De ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis.

Op haar dertigste verjaardag, in 1981, vliegt Maria Karg terug naar Suriname, het land dat zij zo’n tien jaar daarvoor verruilde voor Nederland. Haar vader is ernstig ziek en overlijdt kort daarna. In zijn lege huis vindt Maria een doos vol kaarten, brieven en boeken, maar pas veertig jaar later durft ze echt goed te kijken wat erin zit. In de tussentijd studeerde ze antropologie, werd ze lerares, werkte ze voor het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en verdiepte zich in het koloniale verleden van Nederland.

Stukje bij beetje leert zij wie haar voorouders waren en hoe het slavernijverleden verbonden is met haar eigen familiegeschiedenis. In dit persoonlijke boek, vol foto’s en herinneringen, neemt Maria Karg de lezer mee op haar ontdekkingsreis.

Stil verleden wordt door de auteur gepresenteerd op zaterdagmiddag 20 mei, in het Nationaal Archief te Den Haag. Wanneer u aanwezig wilt zijn bij die gelegenheid, kunt u zich aanmelden bij Sabien Stols via publiciteit@walburgpers.nl

Over de auteur

Maria Karg is antropoloog, docent en oprichter van Stichting Stil Verleden, die sinds 2014 voorlichting geeft over het Nederlands slavernijverleden. Zij is in Suriname opgegroeid en woont sinds haar 19e in Nederland.

Maria Karg, Stil verleden; De ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis. Amsterdam: De Walburg Pers, 2023. Prijs € 24,99. Paperback, ca 224 pagina’s. ISBN 9789464561401

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter