blog | werkgroep caraïbische letteren

Marcus Garvey-dag

door Michel Conci

Het is vandaag de geboortedag van Marcus Garvey. Deze in Jamaica geboren invloedrijke, vroege Black Power activist en zwarte nationalist werd op 17 augustus in 1887 geboren.

Een tijd geleden heb ik het toen wat summiere Nederlandstalige Wikipedia-artikel uitgebreid en aangevuld. Er is een beetje aan het nut ervan te twijfelen: veel Nederlanders kunnen Engels lezen en er is een uitgebreid Engelstalig Wikipedia-artikel over Marcus Garvey.

Aan de andere kant spreekt/leest niet iedereen even goed Engels. Bovendien kan zo’n artikel of lemma, in een andere taal of bron, een samenvattende dan wel “toespitsende” (op Nederland of koloniën) functie hebben. Dat heb ik met enkele, recente toevoegingen ook proberen te doen.

Het lijkt mij in ieder geval interessant om te bekijken. Klik hier

Of zoek gewoon op Marcus Garvey in de Nederlandstalige Wikipedia. Wellicht hebben mensen – liefst met verstand van zaken – nuttige aanvullingen.

Ik dacht zelf aan een link naar het KITLV. Ik ben daar werkzaam, maar dit instituut heeft nu eenmaal een uitgebreide Caraïbische collectie (en gelukkig niet alleen een “koloniale”). Een collectie met mogelijk de meeste boeken over Garvey in Nederland. Daar ik dat echter vooralsnog niet zeker weet, heb ik die link niet toegevoegd. Bovendien accepteert Wikipedia niet elke link, zo bleek.

5 comments to “Marcus Garvey-dag”

  • Is aantoonbaar te maken dat Anton de Kom is beïnvloed door Garvey?

  • Is bijvoorbeeld bekend dat De Kom toen hij op Haïti was Garvey heeft ontmoet?

  • Nee, daar is niks van bekend. Zie de bekende De Kom-biografie.

  • Ik vroeg het ook niet aan anoniem, maar aan Michel Conci, aangezien het door hem gelinkte artikel op Wikipedia er gewag van maakt dat De Kom zou zijn beinvloed door Garvey. In de biografie van De Kom staat daarover niets vermeld.

  • In deze bron staat iets over Garvey’s invloed op De Kom:
    http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn5/kom

    Alsmede in een artikel in het tijdschrift Callaloo (Vol. 21, nr. 3, 1998), en in de New West Indian Guide in 2009, in Peter Meel’s artikel “Anton de Kom and the formative phase of Surinamese decolonization” (Hij heeft het weliswaar over een “mogelijke” invloed).
    Die andere bronnen lijken wat stelliger, maar ik weet niet of er ergens echt bewijzen zijn. Wel interessant op zich.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter