blog | werkgroep caraïbische letteren

Mallemolen van Surinaamse personages en hun namen (2 en slot)

door William L. Man A Hing

 President drs Hendrik Rudolf Chin A Sen (1934 – 1999)

De volgende President van Suriname vormt een geval apart die het in dit verband ook bepaald niet heeft getroffen. In meerdere gevallen is het niet gelukt diens naam op correcte wijze weer te geven.
Na de Revo van februari 1980 maakte arts-internist Hendrik Rudolf Chin A Sen een bliksemcarrière in de Tweede Republiek onder militair gezag. Hij werd eerst benoemd als minister-president en vervolgens als President van Suriname.

Henk Chin A Sen

Henk Chin A Sen

In Nederlandse media dook in de beginjaren van de nieuwe Republiek al spoedig ook een variant op van zijn naam. Op eigen gezag schreef redacteur Peter Schumacher over “Chin a Sen” (“Infiltrant in Surinaams verzet” in NRC Handelsblad van 28 juni 1983), een eigenzinnige naamstelling die eveneens werd gehanteerd door de Volkskrant (“ Chin a Sen ontbeerde waardering van volk ”, 12-08-1999) en Trouw (12-08-1999).
Vuistdikke standaardwerk De geschiedenis van Suriname
(Buddingh’, vijfde herziene en geactualiseerde herdruk, 2012) blijft overigens ongestoord schrijven over “Chin a Sen”, met nu in zijn kielzog Reeser. (Verzamelaars en Volksopvoeders, 2012, passim).
Het opmerkelijke feit doet zich hier voor dat de achternaam “Chin a Sen” in het geheel niet blijkt voor te komen in Suriname, niet bij enige familie noch in de (officiële) overheidsregisters, zoals geboorteakte, etc.; daarnaast ook al evenmin in Nederland volgens de Nederlandse Familienamenbank (Meertens Instituut / CBG) met als laatste peildatum 2007. Zoveel is duidelijk.
Kortom: formeel en naamkundig kan vermelding en gebruik van de non-existente achternaam “Chin a Sen” derhalve gevoeglijk worden gepasseerd, want er is kennelijk nergens een persoon te vinden die deze naam voert.

Funny-Chinese-Mistranslation-27

Slot
De vraag rijst of in de gesignaleerde gevallen sprake is van incidentele type- danwel drukfouten. De schendingen van persoonsgegevens en namen zijn zo opvallend groot in aantal en frequentie dat dat uitgesloten kan worden geacht.
Het is niet mogelijk om steeds de reden van de misslagen vast te stellen: een aantal kan voortkomen uit verschrijving, een ander deel is waarschijnlijk het gevolg van onjuiste citeerkeuze en gênante onzorgvuldigheid.
Resultaat is en blijft dat sommige van de verkeerde (aan-)duidingen zo hardnekkig zijn dat ze inmiddels een eigen leven zijn gaan leiden buiten de maatschappelijke en historische realiteit.
Sommige Srananmans zijn van mening dat wel gedacht kan worden aan botsing met het persoonlijkheidsrecht, weer andere Srananmans denken dat het meer gaat om een vorm van
“dichterlijke vrijheid”. En dat anno 2014, na ruim drie honderd jaar.

Ferrier Oranjedassers Groep 1

Ferrier Oranjedassers Groep 1

Noot: Van de immigranten in Suriname kenden alleen Chinezen het systeem van een (vaste) familienaam en persoonlijke namen. Brits-Indische en Nederlands-Oostindische contractarbeiders werden enkel en alleen geregistreerd onder een persoonlijke naam en een code. In het onderhavige geval van dr Johan Ferrier verwijst “Dhunputteea B/343” naar een eigennaam en de code naar het schip Lalla Rookh met persoonlijk volgnummer.
Voor alle betrokkenen inclusief hun nazaten en de binnenlandse Indianen en Bosnegers werd 1918 een wet van kracht die het kiezen van een geslachtsnaam en persoonlijke naam(en) voorschreef.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter