blog | werkgroep caraïbische letteren

Mala Kishoendajal – Mijn kerstboodschap

Aan het einde van de kerkdienst van anderhalf uur pikte de paus gisteren, 24 december, een Jezus-beeld op, dat de grootte heeft van een pop. Vergezeld door de kinderen bracht hij het beeldje naar een afbeelding van Christus’ geboorte in de basiliek.
‘Als we denken aan de kribbe waar Jezus geboren is, begrijpen we dat niet materiële rijkdom maar liefde het leven voedt, geen gulzigheid maar liefdadigheid, geen praalzucht maar eenvoud’, aldus de paus. Met Kerstmis ‘moeten we onze fundamenten niet verliezen of afglijden naar het wereldlijke en overdreven consumptiedrang’. We moeten ons afvragen: ‘Deel ik mijn brood met hen die geen hebben?’

Kerststal, Reggia di Caserta, Italië.

 

‘In onze tijd vinden veel mensen betekenis voor hun leven in bezit, in het hebben van een overvloed materiële voorwerpen’, zei de paus in zijn traditionele kerstpreek. ‘Een onverzadigbare hebzucht kenmerkt de hele menselijke geschiedenis. Dat is ook vandaag zo. Het is paradoxaal dat enkelen luxueus dineren, terwijl veel te veel anderen zelfs niet het dagelijkse brood hebben om te overleven.’

Je zou hem bijna gaan geloven, ware het niet dat in hetzelfde bericht in de Volkskrant dit stond:

De dienst van de paus op kerstavond, wanneer de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd, is een van de belangrijkste uit de katholieke liturgie. Franciscus kwam de volle basiliek binnen kort voor 21.30 uur.

Hij werd voorafgegaan door een processie van ongeveer veertig kardinalen in gouden gewaden.

Vanavond zal de koninklijke kerstboodschap op tv wel zo’n zelfde strekking hebben.
Een corpulente koning die vanaf het werkpaleis Noordeinde een in mekaar geflanste boodschap van een ghost writer binnen de Rijksvoorlichtingsdienst zal haspelen richting het gepeupel.

Vanuit het werkpaleis, omdat het woonpaleis niet op tijd klaar is. De spilzieke koningin, die kennelijk andere omhooggevallen burgermeisjes de loef wil afsteken, raakt van onze belastinggelden maar niet uitgerenoveerd. Zoals schoonmama op kosten van de bevolking deed, moet ze ‘het báste van het báste’ hebben. Tradities zijn om hoog te houden…..
Net als de schijnheilige paus die het peperdure leven wegmoffelt onder een simpel beeldje, doet het miljardairsgezin, dankzij stelselmatige vrijstelling van belasting op hun onbeschoft vermogen, alsof het familie Doorzon is. Foto’s van prinsesjes die doodgewoon op de fiets naar school gaan…maar ondertussen voor totaal geen enkele activiteit een jaarlijkse overschrijving op hun bankrekening krijgen van 1 hele miljoen Euro’s.
Mijn bejaarde buurvrouw schrok zich het apenzuur toen ze begreep dat ze per maand ruim dertig Euro energiebelasting moest betalen vanaf 2019. Dezer dagen loopt ze in huis met haar jas aan. Om niet te hoeven stoken. En zo toch een paar Euro te besparen. Gelukkig helpen de weergoden een handje.
Ze kwam gisteren achter de rollator de straat in strompelen met haar boodschapje voor het kerstdiner; pasteitje met blikje huismerk ragout. Van de Aldi. Ik stopte een glühwein in het mandje. En een van de 2-voor-de-prijs-van-1 theelichtjes van Kruidvat. Hoeft ze geen gas te gebruiken om het op te warmen.
Dat was mijn bijdrage aan haar kerstboodschap.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter