blog | werkgroep caraïbische letteren

Makamba Pretu: komedia over “Paradijselijk Nederland”

De gebroeders Asporaat presenteren met trots: Makamba Pretu, een hilarische en eigentijdse komedia over het leven in ”Paradijselijk Nederland”. (Papiaments gesproken.)

Makamba Pretu

 

Makamba Pretu, letterlijk vertaald Zwarte Nederlander, vertelt de waargebeurde verhalen van de vijf acteurs tijdens hun verblijf in Nederland. Het land van villa’s, luxe auto’s en gouden bergen. Maar niets is minder waar, wanneer zij erachter komen dat ongeopende blauwe enveloppen kunnen leiden tot deurwaarders en uitkeringen niet hoog genoeg zijn voor dure auto’s en merkkleding. Wie houdt de schijn hoog en wie is eerlijk? Daar komen zij achter wanneer ze besluiten om samen op vakantie te gaan naar hun thuisland Curaçao. De reis wordt nog ingewikkelder als er een persoon besluit mee te gaan, die niet uitgenodigd is. Tijdens deze reis besluiten ze elkaar openheid van zaken te geven, wat leidt tot scheve gezichten en hilarische momenten, maar vooral tot een mooi en eerlijk stuk over de mis opvattingen die op het eiland bestaan over het leven in het ‘O zo mooie Nederland’.

Trailer Makamba Pretu klik hier

Jandino en zijn broer Kenneth hebben de handen ineen geslagen om een voorstelling te maken die volledig in het Papiaments gesproken wordt. Met Kenneth die de voorstelling geschreven en geregisseerd heeft en Jandino die de eindregie dit keer op zich zal nemen, heeft Makamba Pretu op Curaçao in bomvolle theaters gestaan. Het hoogtepunt was de voorstelling op het prestigieuze Brionplein in Willemstad, door Kenneth beschreven als, “Één van de meeste magische plekken om te spelen als Curaçaoënaar”. Mede dankzij de behaalde successen op Curaçao hebben de broers besloten het stuk ook in Nederland te presenteren.

Speellijst hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter