blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Majoie Hajary’s opera La Larme d’or bij de Nederlandse Opera

Op zondag 22 oktober staat de opera La Larme d’or van Majoie Hajary in een programma bij de Nederlandse Opera, naast ander werk van de Surinaams-Franse componiste. Arturo den Hartog en Ernst Munneke laten haar muziek horen, Ellen de Vries verzorgt de toelichtingen.

Majoie Hajary
www.majoiehajary.org © erven Hajary / Haags gemeentearchief, coll. Nederlands Muziek Instituut (NMI)

Over Majoie Hajary’s opera La Larme d’or

Ruim dertig jaar werkte de pianiste en componiste Majoie Hajary (1921-2017) aan La Larme d’or, een groots opgezette opera over de geschiedenis van haar geboorteland Suriname. Een definitieve versie van de opera kwam er nooit, maar bij haar dood in 2017 liet Hajary een schat aan muziek- en tekstmateriaal achter. Dit materiaal is geschonken aan het Haags Gemeentearchief / Collectie Nederlands Muziek Instituut (NMI). Tijdens een speciaal programma in de foyer van Nationale Opera & Ballet staan we stil bij het leven en werk van Majoie Hajary en brengen we fragmenten uit de opera ten gehore.

Blue Raga is een mix van blues en de Indiase Raga en is eigenlijk een inventie van de componiste Majoie Hajary zelf. Het omschrijft als het ware haar muzikale signatuur en het maakt ook deel uit van de muzikale taal in haar opera La Larme d’or.

Programma

Tijdens de foyeravond gaat multidisciplinair theatermaker Maarten van Hinte in gesprek met onder meer Ellen de Vries (biograaf van Majoie Hajary). Samen zullen zij spreken over de rijke nalatenschap van de componist.

Arturo den Hartog. Foto © Michiel van Kempen.

Daarnaast zal Van Hinte in gesprek met zangeres Samhita Mundkur de wervelende Indiase invloeden in Hajary’s La Larme d’or onderzoeken en samen met meesterpercussionist Carlo Hoop duikt hij in de invloeden van de marroncultuur die te vinden zijn in het werk.

Countertenor Arturo den Hartog zal samen met pianist Ernst Munneke verschillende liederen uit Hajary’s oeuvre ten gehore brengen.

Met dank aan

Met dank aan Ellen de Vries, de biograaf van Majoie Hajary, voor haar programma-adviezen en het delen van haar research naar het leven en werk van Majoie Hajary. www.majoiehajary.org

Met dank aan het Haags gemeentearchief, collectie Nederlands Muziek Instituut (NMI), waar de muzikale nalatenschap van Majoie Hajary wordt beheerd.

Datum en tijd: 22 oktober 2023, 20.30 uur.

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer, Amsterdam

Tickets

€15; Stadspas, CJP en studenten €12,50

BEKIJK BESCHIKBAARHEID

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter