blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Made in Europe | De minirok en de vrije vrouw

De minirok anno 2017

Aansluitend op Made in Europe, de nieuwe documentairereeks van VPRO, die vanaf 12 februari 2017 te zien is op Canvas en NPO 2, organiseert deBuren een verdiepend podiumprogramma. De minirok als cultureel fenomeen? De swinging sixties! De bevrijding van de vrouw! Elegantie, sexiness en een frisse bries tussen vrouwenbenen! Rock&roll en subversiviteit! Maar hoe zit dat vandaag? De betekenis van vestimentaire culturele iconen verschuift met het verstrijken van de tijd én naargelang de lokale context.

 

Meisjes in de jaren ’60 in Suriname

Hoe bevrijdend is de minirok vandaag de dag? Staat zij voor een vrije vrouw die haar unieke identiteit uitdrukt, daar waar – neem nu – de hoofddoek staat voor beknotting? Welke rol speelt de mode-industrie in het zelfbeeld en de lichamelijkheid van vrouwen? Wat wordt voorgesteld als “mooi” of na te streven? Wat is vrouwelijk? Wie draagt wat (niet) en waarom, en wie heeft het recht andere mensen daar iets over op te leggen?

 

 

deBuren vraagt zes vrouwen wat voor hen ‘de minirok’ van 2017 is: wat is vandaag de dag bevrijdend, subversief, of net onderdrukkend in vrouwelijke klederdracht, en waarom?

Met Sylvia Holla, Murielle Scherre, Valérie Du Pré, Malika Ouacha, Marianne Nykjaer en Dalilla Hermans. Bieke Purnelle (RoSa, kenniscentrum voor genderen feminisme) is gastvrouw van dienst. We beginnen de avond met een ode aan de minirok door Simone van Saarloos.

Datum: dinsdag 28.02.17 | 18:00 > 21:30
Locatie: deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

18:00 > 19:00 Vertoning aflevering ´De vrije vrouw´ van de reeks Made in Europe
19:30 > 21:30 Zes vrouwen komen vertellen wat voor hen “de minirok” – het vestimentair bevrijdende, subversieve of net onderdrukkende – van 2017 is.

Toegang € 5,-.

 

 

on 26.02.2017 at 22:33
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter