blog | werkgroep caraïbische letteren

Maarten van Hinte wint de Toneelschrijfprijs 2023

door Joke Beeckmans

Met ‘Queen of Disco’ wint Maarten van Hinte de Toneelschrijfprijs voor de beste theatertekst die het voorbije jaar in première ging. De prijs ter waarde van 10.000 euro werd vandaag uitgereikt op het Vlaams TheaterFestival in Brussel. 

Queen of Disco is een muziektheatervoorstelling over het bewogen leven van disco-icoon en LGBTQIA+-activist Sylvester James (onder meer bekend van ‘You Make Me Feel’). De voorstelling ging op 2 april 2022 bij RIGHTABOUTNOW INC in première.

Van Hinte is een muzikant en spoken word-artiest en dat voel je volgens de jury ‘in elke letter’. ‘De tekst is meesterlijk gecomponeerd, feest en fulmineert, dicht en zingt.’ Daarnaast waardeert de jury dat de tekst een verhaal opdelft dat de geschiedenis van een cruciale maatschappelijke stroming in een nieuw daglicht plaatst, een stem geeft aan mensen die de afgelopen eeuwen amper het woord kregen.

Het is een tekst die de moeder in elke vrouw én man viert, die grenzen weg zingt en warmte bezingt. Het is een tekst die je leest terwijl je muziekfilmpjes beluistert en Google ondervraagt over waar de personages naar verwijzen. Het is een tekst waar elk van ons iets – een strijd om liefde, een gevecht tegen normen, een leven met ziekte, een rouwen om geliefden – in herkent en waar geen mens onverschillig bij blijft. Het is een tekst die mensen feestelijk wil verbinden.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De Nederlands-Vlaamse jury, die bestond uit recensente Els Van Steenberghe, theatermaakster Nyiragasigwa Hens, schrijver Rachida Lamrabet en dramaturg Dennis Meyer, ontving dit jaar 93 inzendingen, waaruit ze vier kanshebbers selecteerde. De andere genomineerde teksten waren Het Sterrehuis van Annet Bremen, De Gliphoeve van Bodil de la Parra, Lageveen en opnieuw Maarten van Hinte en Mater van Femke Van der Steen. Zij ontvingen elk 1.000 euro.

Samen met de Toneelschrijfprijs werd vandaag ook de Vertaalprijs uitgereikt, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen. Deze prijs ging naar ‘Mater’ van Femke Van der Steen. Haar tekst wordt integraal vertaald in het Frans, Engels of Duits en gepresenteerd in het buitenland tijdens een geënsceneerde lezing. De jury van de Vertaalprijs bestond dit jaar uit Esther Gouarné (vertaler in het Frans), David McKay (vertaler in het Engels) en Uwe Dethier (vertaler in het Duits).

[uit Theaterkrant, 15 september 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter