blog | werkgroep caraïbische letteren

Ma Kankantrie van F.H. Rikken integraal digitaal

‘Misgeene heeft de kamp tegen Falsi Lobi aanvaard’, ziedaar het grote nieuws, dat de bewoners van Paramaribo in januari 1800 in beweging bracht. Indien wij zeggen ‘de bewoners van Paramaribo’ dan is deze uitdrukking in zoverre juist, dat zij de slavenbevolking, immers verreweg het grootste gedeelte der stadsbewoners, betreft.

‘Mi sisa’, riepen de slavinnen elkaar uitgelaten van vreugde op straat toe, ‘heb je ‘t al gehoord, Misgeene heeft ‘t tegen Falsi Lobi opgenomen. Dat zal me eens wat worden! Mijn benen beginnen mij nu al te jeuken!’ Bij deze laatste woorden maakten zij dansende een paar passen, draaiden lustig enige keren in ‘t rond en vervolgden weer opgewekt hun weg, terwijl zij het blijde nieuws aan allen, die zij tegenkwamen, met luidruchtige blijdschap mededeelden. Het rumoerigst echter werd dit grote nieuws verbreid en besproken op de Oude Oranjetuin, waar niet alleen de slavenmarkt gehouden, maar ook allerlei levensmiddelen ten verkoop werden aangeboden. Dit fraaie plein, dat een regelmatig vierkant vormde, was met oranjebomen beplant en ter weerszijden met nette huizen bezet. Van de kant der Heerenstraat uit gezien had men, iets verder dan waar thans de Hervormde kerk staat, het stadhuis of zoals ‘t in de wandeling genoemd werd: het Hof. Het behoorde tot de oudste gebouwen der stad en mocht eveneens onder de aanzienlijkste en grootste van Paramaribo gerekend worden. Het was een groot langwerpig vierkant met twee verdiepingen, dat hoog van de grond geheel uit zware ‘klipstenen’ was opgetrokken, terwijl de ‘gevels van Mopstenen opgemetseld’ waren en het met singels gedekt was.


Dit is de openingstekst van de grote historische roman Ma Kankantrie van F.H. Rikken, die nu integraal is opgenomen in de Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren. Het bestand biedt, behoudens enkele redactionele ingrepen, een diplomatische weergave van Ma Kankantrie van F.H. Rikken uit 1954. Deze tekst verscheen oorspronkelijk als feuilleton in Opbouw tussen 10 (1954), nr. 1, januari en 12 (1956), nr. 6, juni. De digitale uitgave is gebaseerd op een door Jan Bongers aangeleverd bestand en wordt hier voor het eerst integraal gepubliceerd. De tekst verscheen nooit in boekvorm. Wat niet in de DBNL vermeld staat is dat de roman voor het eerst verscheen als feuilleton in het dagblad De Surinamer van 1907.


Het bestand is te vinden door hier te klikken.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter