blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Ma Elly’ Purperhart overleden

door Audry Wajwakana

 

PARAMARIBO – De bekende duman Eleonoor ‘Ma Elly’ Purperhart is maandag in de vroege ochtend overleden. Dit bevestigt Iwan Wijngaarde, die met zijn Feydrasi fu Afrikan Srananman de organisatie van de jaarlijkse ‘owruyari swit watra’ op het Onafhankelijkheidsplein in 2011 van ‘Ma Elly’ overnam.

 

De bekende duman zorgde vanaf 1993 jaarlijks ervoor dat op oudejaarsdag duizenden op het Onafhankelijkheidsplein een ritueel kruidenbad van haar kregen, om het nieuwe jaar schoon in te gaan. Omdat ze vanwege haar hoge leeftijd en gezondheid de voorbereidingen niet meer aankon, trainde ze Vannessa Konigverander, Sandra Lecouvre en Gisla Boys die vanaf 2015 de traditie voortzetten. Hoewel ‘Ma Elly’ vanaf dat jaar op non-actief ging, was ze altijd bij de Swit Watra-activiteit aanwezig tot vorig jaar.

Haar afwezigheid viel bij enkele aanwezigen op en Wijngaarde maakte toen bekend dat het niet meer zo goed ging met ‘Ma Elly’. “Een groot verlies. We zagen het al aankomen en waren blij met elke ademhaling van haar. In de periode dat ze niet meer kon, hebben we goed met elkaar gesproken en we zijn vooral blij met haar nalatenschap, want ze heeft een heleboel mensen opgeleid. Vooral bij Naks en andere organisaties waardoor we nu op een hoger cultureel niveau zijn gekomen”, zegt Wijngaarde.

In 1968 sloot ‘Ma Elly’ zich aan bij Naks waar ze heel actief was als actrice en voordrachtkunstenares. Ze werkte mee aan diverse grote theaterproducties en in dit verband was ze onderdeel van diverse Carifesta-delegaties. Als onderwijzeres trad ze in 1973 in dienst van de Kennedyschool voor gehoorgestoorde en dove kinderen. Ze schreef vanaf haar dertiende gedichten en haar debuut dichtbundel Lusu na tetey verscheen in 1976.

 

Oud-president Ronald Venetiaan bood in 2015 Elly Purperhart het eerste exemplaar van haar biografie aan.

In haar loopbaan als duman heeft ‘Ma Elly’ geestelijke nood helpen lenigen, historisch beladen plekken in Paramaribo spiritueel gereinigd. Ook heeft ze rituelen uitgevoerd voor de zielenrust van Afrikaanse gevangen die aan de Surinaamse kust werden omgebracht. In 2015 bracht Naks haar biografie Leven en werk van winti duman Elly Purperhart uit (lees hier een bespreking ervan). ‘Ma Elly’ is 86 jaar geworden.

[uit de Ware Tijd, 14/01/2019]

NAKS FAMIRI

Hierbij de informatie over de rouwplechtigheden van Misi Elly Purperhart (+)

Singi neti is op dinsdag 22 januari 2019 van 20:00 uur tot 24 uur aan de Hubbardstraat nr 16. Kasabaholo.

De Crematie is bij Hennep op woensdag 23 januari 2019
Vanaf 15. 00 uur afscheid nemen tot 15.30.
Van 15.30 tot 16.00 uur korte speeches.
Van 16.00 uur tot 16.45 uur de kerkdienst.
Van 16.45 uur tot 17.00 uur laaste afscheid.
17.00. Crematie.

Degene die vooraf afscheid willen nemen kan om 10:30 uur in het ziekenhuis mortuarium van Sanathan Dharm.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter