blog | werkgroep caraïbische letteren

Luku – Nieuwtjes

Carel Haarnack heeft een prachtige antiquarische verzameling van Surinamica aangelegd; oude boeken die op een of andere manier met ons land te maken hebben. Wat nog mooier is, is dat hij daarover schrijft. Op zijn pagina Buku bespreekt hij deze oude werken en in Parbode staat ook elke maand een artikel van zijn hand, over een van deze bijzondere uitgaven. Daarnaast doet hij ook onderzoek naar schrijvers en andere personen, meestal van Duitse komaf, zodat de uitgaven ook in een context kunnen worden geplaatst. Recentelijk heeft hij kleine artikelen gemaakt over bijvoorbeeld Charles Douglas, Friedrich Voltz en Frederik Andreas Kuhn. Bent u nieuwsgierig gemaakt? Kijkt u op Facebook Buku – Bibliotheca Surinamica, of op de website met de blog van Carl Haarnack, klik hier.

Carl Haarnack

Samwel

De nieuwe roman van Diederik Samwel is rond half februari verschenen. Het boek draagt de titel Tropenvader.

Helaas zijn de presentaties en mediaoptredens niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Wel heeft Diederik intussen een webinair gehouden op 5 mei jongstleden. Vanuit de huiskamerstoel kon je het volgen via internet en  tijdens de tweede helft is hij ingegaan op vragen en opmerkingen van geïnteresseerden. Ongetwijfeld volgt de presentatie in Suriname nog, zodra het leven weer is genormaliseerd. Binnenkort meer daarover. 

Voorn

Etchica Voorn, auteur van Dubbelbloed, heeft een column in het april/mei 2020 nummer van Opzij: ‘Een kleur’. Maar ze schrijft regelmatig stukken die via internet gelezen kunnen worden. Als je geïnteresseerd bent in haar werk en haar visie op de Surinaamse en Nederlandse samenleving, kun je artikelen van haar hand lezen op haar blog, op het internetadres, klik hier.

Jere

In Nederland is het initiatief genomen om dagelijks korte literaire presentaties te houden op de podcast Het verblijf. Presentatie, format, productie, vogels en muziek zijn verzorgd door Michiel van de Weerthof. Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Taalunie. We luisteren er hier eveneens naar, omdat ook werk van Shrinivāsi (1926-2019) is voorgelezen. Sita Doerga Misier, docent aan het IOL en de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, draagt een gedicht voor van de belangrijkste Nederlandstalige dichter van Suriname. Er moest wel even een programma geïnstalleerd worden om te kunnen luisteren. Maar dat ging vlot. Te beluisteren op: https://anchor.fm/hetverblijf

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter