blog | werkgroep caraïbische letteren

Ludieke ‘negerrubriek’ omroep valt verkeerd

et zogeheten allochtonenquotum bij de Nederlandse publieke omroep ligt onder vuur. Omroep PowNed begon daarom een nieuwe tv-rubriek: Een neger omdat het moet. En dat is bij sommige allochtonen in het verkeerde keelgat geschoten.

Volgens de richtlijn moet 11 procent van alles deskundigen op tv en radio van niet-westerse komaf zijn. Want zo groot is de groep in de Nederlandse samenleving. PowNed bedacht daarom de ludieke rubriek, waarin de allochtonen geteld worden. Bij elke passant van niet-westers afkomst die verslaggever Roger Castricum voor de microfoon krijgt, klinkt een ‘tsjing’.

Glenn Codfried van Mart Radio in Amsterdam ergert zich aan het gebruik van het woord ‘neger’: “Er bestaan geen negers.” Een neger was handelswaar in de slaventijd, zegt hij: “Dat was geen mens.” Het woord ‘neger’ is door de slavenhandelaars bedacht en is een scheldwoord, vindt hij.

Racisten
Ludiek kan Codfried de rubriek niet noemen: “Het is duivels bedacht. Het is niet leuk.” Volgens hem proberen de programmamakers opzettelijk mensen te kwetsen. “Ze willen mensen ontmoedigen om mee te doen.” Bij de omroep worden zwarte mensen getolereerd, niet geaccepteerd, zegt Codfried. “Nederland bestaat voor een groot deel uit racisten.”
Glenn Codfried in gesprek met Sam Jones
D66 en GroenLinks hebben intussen laten weten dat ze het vasthouden aan een quotum een verkeerd signaal vinden. Het zou contraproductief zijn, omdat allochtonen dan niet om hun kwaliteit worden geselecteerd, maar alleen vanwege hun afkomst.

Hypocriet
Carmelita Serkei houdt zich als adviseur bezig met diversiteit in de media. Zij vindt het verzet tegen het quotum hypocriet: “Er wordt al jaren geturfd hoeveel mannen en vrouwen in beeld komen. Vorig jaar zijn ze gaan turven hoeveel linkse en rechtse mensen er kwamen. Nu zeggen witte mannen opeens dat het erg is voor minderheden dat ze geturfd worden.”

Dat het gericht zoeken naar allochtonen de kwaliteit van de programma’s zou kunnen aantasten klopt volgens Serkei ook niet. Prem Radakishun en Jörgen Raymann zijn programma’s gaan maken omdat ze gekleurde talenten zijn: “En het zijn wel vakmensen.”

Krom praten
Voor Serkei is het tellen van mensen van niet-westerse afkomst in programma’s niet heilig, maar ze vindt het wel belangrijk dat er voldoende aandacht is voor minderheden in de media. En degenen die dat monitoren moeten ook weten wat de achtergronden zijn van mensen: “Niet alle minderheden zijn gekleurd of praten krom.”

[van RNW, 11 februari 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter