blog | werkgroep caraïbische letteren

Louise Wondel overleden

door Euritha Tjan A Way

Paramaribo – Norma Sante van Naks Kaseko Loko noemt haar een grote vrouw, Paul Abena zegt dat zij een talent had dat niet snel geëvenaard zal kunnen worden en Loes Monsels geeft aan dat Suriname in haar een bijzonder persoon verliest. Louise Wondel heeft maandag het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. De woordkunstenaar, dichteres en danskunstenaar bereikte de leeftijd van 43 jaar. Na een lang ziekbed is deze culturele kolos heengegaan.

Wondel Lousie_Detailfoto

Louise Wondel. Foto dWT Archief

“Zij was iemand die begreep dat cultuur een voorwaarde is voor ontwikkeling en ze was een heel goede student,” zegt Monsels die Wondel als sociologiestudent heeft begeleid en door de jaren heen contact met haar heeft gehouden.

Wondel studeerde Sociologie aan de Anton de Kom universiteit van Suriname. In 1997 werd zij door de Stichting Ameva uitgeroepen tot ‘artiest en dichter van het jaar’. Zij schreef gedichten in het Aukaans. Zij is ook oprichter, voorzitter en artistiek leider van de op 10 januari 1995 opgerichte sociaal-culturele vereniging ‘Fiamba’.

Wondel heeft Suriname meerdere malen mogen vertegenwoordigen op internationale podia tijdens dans- en literaire festivals. Ook in Nederland heeft Louise bekendheid verworven door tal van optredens op culturele en literaire evenementen zoals de ‘Winternachten’.

[uit de Ware Tijd, 15/07/2014]

 

 


 

 

Bij de Kee Pina Neti wordt er medeleven getoond aan de nabestaanden met woorden, muziek, zang en dans. Aan u wordt gevraagd om een bijdrage te leveren door iets te presenteren. Het liefst in Sranantongo of N’dyuka. Indien u een bijdrage wil leveren, wilt u dat Tolin Alexander ( erwin_alexander@yahoo.com) doorgeven?

Programma herdenkingsbijeenkomsten en Uitvaart Louise Wondel

‘Te mi dede kon pee beli mi’
Begeleid mij feestelijk naar mijn laatste rustplaats

Maandag 21 juli 2014:
Keleki Neti Kerkdienst ten huize van de Overledene aan de Soemboerastraat 36 te Hanna’slust.
Tijd: 20.00- 22.00
Dindsdag 22 juli 2014:
Kee Pina Konmakandaa . Herdenkingsbijeenkomst / Louise Wondel Memorial ten huize van de Overledene aan de Samboerastraat 36 te Hanna’slust
Tijd: 19.30 – 22.00
Woensdag 23 Juli 2014:
Dda Bee neti Traditionele Dede oso door de familie van haar vader. Te Nyun Combe Kleine Saramaccastraat .
Inloop al vanaf 1900 uur.
Donderdag 24 juli 2014:
Tuka pee Bookoo de Neti te Mac Arthur p/a het Districtcommissariaat van Sipaliwini n aan de Zwartenhovenburgstraat 225 :
– Inloop 19.00 – 20.00
– Keleki singi 20.00- 22.00
– Tuka pee Bookoo de te kaka bali
Vrijdag 25 juli 2014:
Uitvaart . De bijzonderheden rondom de begrafenis worden op een latere tijdstip bekend gemaakt.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter