blog | werkgroep caraïbische letteren

Louis Doedelplein verfraaid en overgedragen

door René Gompers

“U hoeft het niet mooi te vinden. Ik vind het ook niet mooi, maar het is wel apart,” zei Leo ‘dr Green’ van den Boogaard, over de verfraaide Louis Doedelplein. Van den Boogaard heeft in opdracht van EBS met zijn bedrijf Green Gardens het plein op de hoek van de Saramacca- en de Zwartenhovenbrugstraat opnieuw ingericht. “ Het is kleurrijk en vrolijk en ik hoop dat eenieder die hier komt er vrolijk van wordt.”

Het plein is op vrijdagavond door president Desi Bouterse overgedragen aan de samenleving. Met de uitbreiding van de ‘powerplant’ is ook de omgeving rondom de krachtcentrale, de trottoirs tot aan de hoek met de Zwartenhovenbrugstraat verfraaid en heringericht. De amandelboom is intact gehouden, omdat het de boom symboliseert uit het gedicht ‘Wan Bon’ van Robin ‘Dobru’ Ravales. De oranje lijnen stellen de rivieren voor die leiden naar de zee, in dit geval naar de EBS, het symbool van ontwikkeling, legt Van den Boogaard uit. Binnenkort wordt op de Louis Doedelplein een borstbeeld van Dobru geplaatst. Het model is al af en moet naar Nederland om in brons gegoten te worden. Het beeld is vervaardigd door Soeki Irodikromo. De avond stond dan ook in het teken van Dobru. ‘Wan Bon’ en ‘Gran Tangi’ zijn met veel passie uitgevoerd door Robin ‘Robin Tjafuru’ Hermelijn.

De zoon en de weduwe van Dobru, Rutu Ravales en Yvonne Raveles-Resida, waren zichtbaar aangedaan. “Dit is al de tweede keer in een jaar dat Dobru geëerd wordt. Het geeft een gevoel van trots en voldoening,” zei een blijde Yvonne Ravales. Eerder dit jaar werd in Santiago de Cuba ook een bronzen borstbeeld van Dobru onthuld. De familie is de EBS erg dankbaar. “Dat het hier goed toeven wordt en dat hier de bron van licht mag blijven.”

President Desi Bouterse benadrukte het belang van het eren van nationale helden. “Een volk die zijn helden niet eert is gedoemd te mislukken. We zijn het proces ondanks heftige kritiek begonnen. Het is belangrijk dat wij de strijders die de basis hebben gelegd voor de vrije samenleving van vandaag niet vergeten.”

[van Starnieuws, 16 augustus 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter