blog | werkgroep caraïbische letteren

Loor: straten hernoemen historisch onverantwoord

door Hugo den Boer

Paramaribo – Hoewel historicus André Loor blij is dat de Verlengde Gemeenelandsweg naar hem genoemd gaat worden, is hij tegen het hernoemen van bestaande straatnamen. Hij vindt dit historisch onverantwoord.
 
Loor reageert op het nieuws dat de regering een groot aantal nieuwe straten eindelijk een naam gaat geven, maar ook oude straten gaat hernoemen. Hij stelt dat bestaande straatnamen niet veranderd moeten worden, omdat ze een ontstaansgeschiedenis hebben. Daarom was hij eerder al niet blij met de hernoeming van ondermeer de Gravenstraat die zijn oorsprong vindt in de geschiedenis toen Paramaribo in bezit was van de stad Amsterdam.
De historicus kan de straathernoeming met zijn naam toch wel verantwoorden. “In mijn geval zal het niet gaan om de Gemeenelandsweg, maar het verlengde daarvan. In die zin verdwijnt de naam niet, maar krijgt de verlengde straat eindelijk zijn eigen naam. “Dit heeft zich ook voorgedaan met het verlengde Molenpad die nu Samuel Kafiluddistraat heet.”
Loor is erg trots op de erkenning voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname die uit de naamgeving spreekt. “Zelfs de meeste presidenten hebben nog geen straat op hun naam staan. Maar zolang het bordje er niet staat, geloof ik het niet hoor.”
[uit de Ware Tijd, 16/08/2013]
on 23.08.2013 at 11:07
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter