blog | werkgroep caraïbische letteren

Lof der Zotheidspeld van Comité Erasmus voor jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves – Ho Kang You

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, heeft de Lof der Zotheidspeld 2023 toegekend aan jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves – Ho Kang You (Paramaribo, 1946). Zij kreeg de speld op vrijdag 27 oktober 2023 opgespeld in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis uit handen van Natasha Mohamed-Hoessein, wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal. 

Lilian Gonçalves-Ho Kang You.
Foto © parlement.com

De strijd voor rechtvaardigheid loopt als een rode draad door de carrière van Lilian Gonçalves – Ho Kang You. In haar werk als jurist en in haar talrijke maatschappelijke functies blijft zij zoeken naar realistische en haalbare stappen naar een rechtvaardige samenleving.

Dat is des te meer bewonderenswaardig gezien het onrecht dat haar en haar naasten is aangedaan. Haar broer kwam om vlak na de militaire staatgreep van 1980 in Suriname en haar man was een van de slachtoffers van de decembermoorden in 1982. Daarop vertrok zij met haar driejarige dochter naar Nederland om de strijd voor gerechtigheid voort te zetten.

Sindsdien is Lilian Gonçalves – Ho Kang You actief geweest bij onder meer het Landelijk Bureau Racismebestrijding, Organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, de Commissie Gelijke Behandeling, Amnesty International, de Staatscommissie Grondwet, het Prins Claus Fonds, de Stichting Juridische Samenwerking Nederland – Suriname, de Nederlandse Orde van Advocaten, het Adviescollege dialooggroep slavernijverleden, de Werkgroep Caraïbische Letteren en de Commissie van de Raad voor Cultuur die advies heeft uitgebracht inzake koloniale roofkunst.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het Comité Erasmus heeft daarom voor de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens gekozen als thema voor de Erasmusweek 2023. 

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, organiseert de Erasmusweek en de uitreiking van de Lof der Zotheidspeld elk jaar ter gelegenheid van de verjaardag van Desiderius Erasmus (Rotterdam, 28 oktober 1466 – Bazel, 12 juli 1536). 

[Tekst bewerkt naar De Havenloods, 26 oktober 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter