blog | werkgroep caraïbische letteren

Loes en mama herdrukt in eenmalige oplage

Uitgeverij Vaco heeft vandaag een nieuwe versie van de bijna 60 jaar oude serie Ons eigen leesboek, beter bekend als Loes en mama, uitgebracht. Deze serie vormde gedurende meerdere decennia de basis voor het leren lezen binnen de laagste klassen van het Surinaamse basisonderwijs. “De talloze verhaaltjes in deze boekjes blijken ook nu nog van een zodanige aard dat ze moeilijk vergeten kunnen worden”, meent de uitgever.

Loes en mama

Veel Surinamers van de oudere generatie hebben nog leren lezen uit de 10-delige Loes en mama– boekenreeks. De serie met verhalen over Loes, Ram, Ronald, Tom de hond en andere vrienden, was voorzien van illustraties in kleur en speciaal geschreven voor het Surinaamse onderwijs door jeugdboekenschrijver Anne de Vries. Vaco heeft van de gehele serie een unieke facsimile-editie gedrukt (dus exact gelijk aan de oorspronkelijke uitgaven uit de jaren ‘50) en de 10 delen samengebundeld in een fraaie luxe kartonnen verzamelbox.

Het betreft een eenmalige oplage van deze 10-delige serie. Anne de Vries (1904-1964) heeft om de leesmethode te schrijven, met zijn gezin een jaar lang in Suriname gewoond. Hij was jarenlang Nederlands bekendste schrijver van tientallen jeugdboeken. Hij schreef kort na zijn verblijf in Suriname ook de trilogie Kinderen van het oerwoud bestaande uit drie jeugdboeken over de indiaanse jongen ‘Panokko’

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter