blog | werkgroep caraïbische letteren

Lobipasa no abi fara: Een viering van het Sranantongo!

De Nieuwe Liefde staat op 24 juni, in de aanloop naar Keti Koti, in het teken van het Sranantongo. Als een taal die onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Suriname en Nederland, richten we onze aandacht op het ontstaan, de ontwikkeling en het toekomstbeeld van het Sranantongo. Kom verdwalen in de vele verhalen, gedichten en liederen die worden voorgedragen. Verdiep je in eeuwenoude kennis en verrijk je met kunst.

12:30 Inloop

13:30 Inleiding:
Wan pisi fu mi tongo (een stukje van mijn taal). Diana Vlet en haar Samboera groep zegenen de dag met een plengoffer.

14:45 Kinderprogramma.
Samen met Gerson Main zingen we de mooiste Surinaamse liederen, leer je eerste Sranantongo woordjes en spelen we klassieke spelletjes. Hiervoor worden losse tickets verkocht (ouders mogen gratis mee). 

15:00 College Sabi Diri
Rudi Uda vertelt in Sabi Diri – Kennis is kostbaar, over het bijzonder belang van de odo als gedeeld Surinaams erfgoed.

16:00 Workshop Powema
Gastdocent Kromanti Krofaya neemt je mee in de wereld van de powema.

16:00 Workshop basisbeginselen Sranantongo. 
In deze workshop maak je kennis met de taal door de basisbeginselen van de spelling en de grammatica tot je te nemen. Surinaamse linguïsten hebben bij de vorming van de taal bewust voor een internationale aanpak gekozen, waardoor het leren iets makkelijker gaat.

16:00 Workshop Lobi Singi 

18:00 Eten en muziek
Een fesa is natuurlijk niet compleet zonder eten en wie kan ons beter voorzien van een switi portie dan eethuis Ricardo’s.

20:00 Voorstelling + gesprek
Switi fu mi tongo (het heerlijke van mijn taal). Met muziek van Sarah-Jane [Wijdenbosch] en schouwspel van o.a. Felix Burleson [tekst: Edgar Cairo]. 

1 comment to “Lobipasa no abi fara: Een viering van het Sranantongo!”

  • Ik denk dat dat er spelfout/schrijf fout ingeslopen is in de titel van het toneelspel bij de viering van Sranan tongo.Het spreekwoord of gezegde zegt lobi pasi(weg) no (habi)sabi fara.Sorry als het verkeert zie.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter