blog | werkgroep caraïbische letteren

Literatuur & Decembermoorden

Van de redactie van de Ware Tijd Literair

Antoine de Kom, kleinzoon van Anton de Kom, stuurde ons een gedicht met het verzoek dat op 6 december te plaatsen. Het gedicht draagt hij op aan Theo Para van wie elke zaterdag een essay in de Ware Tijd staat. Hij beschrijft daarin de huidige politieke situatie in ons land realistisch, vaak terugkijkend naar de tachtiger jaren en verband leggend met het nu. Dit verzoek was voor ons aanleiding om uw aandacht te vestigen op wat er in de loop der jaren geschreven is over de Decembermoorden. Christine F. Samsom verraste met een verhaal, ‘Vader en zoon’, over een zoon wiens vader dood is sinds 8 december 1982, al 32 jaar geleden. Een sterke familierelatie is verbroken en zoon kan geen afstand nemen van wat toen gebeurde.

Iris
Een sterk thema dat in verschillende werken van Surinaamse auteurs over de tachtiger jaren voorkomt is, hoe er na de staatsgreep en vooral na de Decembermoorden van 1982 binnen families en gezinnen breuken ontstaan. De smaak van Sranan Libre. Roman over het bloedbad van Paramaribo op 8 december 1982 van Edgar Cairo (1948-2000) is daarvan een goed voorbeeld. Cairo schreef het boek in de week na 8 december 1982, en dat is te zien aan de emotionele stijl. Pas in 2007 heeft uitgeverij In de Knipscheer de roman postuum uitgegeven. Thea Doelwijt schreef in 1987 het toneelstuk in monoloog Iris, dat in Nederland werd opgevoerd door Orsyla Meinzak en later door Jetty Mathurin. Zij speelden de oudere vrouw in een bejaardenhuis in Nederland die na de dood van haar echtgenoot nog steeds leeft met het ernstige vermoeden dat haar ene zoon in Suriname schuldig is aan de dood van zijn broer. Dit familiethema speelt ook een grote rol in de roman van Cynthia Mc Leod uit 2005, ‘… die revolutie niet begrepen…’.

 

Mc Leod vrije negerin elisabeth samson 1150313_691319470929658_1190551829_n (6)

Cynthia Mc Leod wordt geïnterviewd

De hier genoemde werken zijn uiteraard, gezien de beschikbare ruimte, een keuze. Ze geven juiste informatie over de tragiek door machtswellust, wanbegrip en gestoorde familierelaties in de tachtiger jaren. Een stuk recente geschiedenis van na de onafhankelijkheid van Suriname, dat vooral voor jongeren, scholieren en studenten erg belangrijk is om er kennis van te nemen. Wie gaat kiezen in mei 2015 moet weten wat hij of zij doet vanuit de realiteit van het verleden die doorspeelt in het heden.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter