blog | werkgroep caraïbische letteren

Literatuur Bea Vianen nog steeds actueel

door Audry Wajwakana

Jerry Dewnarain
Paramaribo – Volgens docent Nederlands Jerry Dewnarain, raden veel leerkrachten op de muloscholen hun leerlingen af literatuur van schrijfster Bea Vianen te lezen. Het argument is meestal dat haar boeken ‘afgezaagd’ zijn. Dit klopt volgens Dewnarain echter niet. In een onderzoek naar ‘Het leven en werk van Bea Vianen’ geeft de Mob-Nederlands afgestudeerde docent aan dat de romans en poëziebundels van Vianen nog altijd leesbaar en actueel zijn.
Boeken
De docent vraagt zich af of de leerkrachten die de boeken afraden Vianens boeken wel hebben gelezen en of ze deze goed begrijpen. Volgens de pasafgestudeerde zijn het jonge leerkrachten die de boeken afraden. “Of ze zijn slecht belezen of ze snappen haar boeken niet”, zegt Dewnarain. “Terwijl al haar werken vanwege de gekozen thema’s, die niet gebonden zijn aan plaats en tijd, algemeen menselijk en van alle tijden zijn.” Zo gaan haar eerste twee romans Sarnami haien Strafhok die zij respectievelijk in 1969 en 1971 uitbracht, over de grootste laag van de samenleving: jongeren. Hierin bespreekt zij waarmee deze groep dagelijks worstelt. Vechten voor geluk en door seksuele en andere relaties ontdekken hoe de wereld en het leven in elkaar zitten. Hierbij haalt zij homoseksualiteit en interraciale relaties vaak aan. “Dit is wat de huidige generatie jongeren nog steeds meemaakt”, zegt Dewnarain. Dat deze romans de uitzichtloosheid en saaiheid van jongeren weerspiegelen, heeft volgens de afgestudeerde ook iets spannends en optimistisch. Dit concludeert hij uit de sterke dialogen in de boeken.
Ook met Ik eet, ik eet, tot ik niet meer kan dat in 1972 uitkwam. Het boek gaat over jongeren in een internaat die tegen de stroom van armoede en onderdrukking van ouderen in hun eigen manier van leven kiezen. Volgens Dewnarain was dit verhaal kenmerkend voor de situatie van 1975 toen vele jongeren in groten getale uit Suriname naar Nederland vertrokken.
Onverwerkt trauma’s
Vianen is de eerste vrouwelijke romanauteur die kritisch schreef over de Surinaamse samenleving en over het kolonialisme. Ze was altijd op zoek naar vrijheid en een eigen identiteit. “Hierdoor konden vele jongeren zich eind jaren zestig en begin zeventig jaren met haar identificeren.” Volgens Dewnarain beschrijven de romans en poëziebundels het privéleven van Vianen. Op haar achtste verloor ze haar (hindostaanse) moeder en ze werd vanwege haar interraciale afkomst (vader half inheems en half creools) in een internaat geplaatst. De onderzoeker vermoedt dat haar moeilijke karakter te wijten is aan deze periode in haar leven. “Ze is een eigenwijze vrouw met onverwerkte trauma’s op zoek naar eigen vrijheid en haar eigen identiteit. Wie haar boeken goed leest en het begrijpt kan zich hierdoor goed mee identificeren”, zegt Dewnarain. “Ze was een schrijfster die ver voor haar tijd schreef.” Vianen verblijft momenteel in huize Albertine en is volgens Dewnarain moeilijk aanspreekbaar. “Eenzaam en vergeten. Terwijl haar literaire werken toch wel zeer actueel zijn.” De docent Nederlands aan het Imeao hoopt dat haar boeken weer op de muloscholen worden gelezen. “Want onze helden moeten we eren.”
[uit de Ware Tijd, 23/01/2013]

1 comment to “Literatuur Bea Vianen nog steeds actueel”

  • Jaren geleden had ik de gelegenheid om deze schrijver te ontmoeten in Barranquilla Colombia, en was niet in goede staat, en probeerde terug te keren naar Nederland en het was niet mogelijk, want ik gaf mijn bijdrage, maar ik was verplicht om transladarme Colombia naar een andere stad en ze had ook gegaan naar een andere stad, maar een dag voor vraagt ​​me om mijn naam uit te laten om de zoekopdracht te helpen, voor mij in die tijd was het erg moeilijk, want dan moet ik stil te denken dat was geweest haar leven, als je doel bereiken om de banden met zijn familie in Nederland of op om het even wat in strijd met de stad gebeurde omdat ze koppig overdracht is een beetje ruw. Agraceceria indien mogelijk als iemand weet dat haar leven me weten

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter