blog | werkgroep caraïbische letteren

Literaire Tocht in Zeeland 2023

Wie had dat gedacht, Luchtdanser, jongerenroman voor de multiculturele samenleving, krijgt een tweede leven! In het kader van Four Freedoms is de novelle Het vergeten huis verschenen voor middelbare scholen in Zeeland. Het vergeten huis is een verhaallijn uit Luchtdanser, de YA roman die door Rihana Jamaludin werd geschreven uit onvrede over het gebrek aan gekleurde hoofdpersonen in jongerenboeken.

Het vergeten huis

De Literaire Tocht is een jaarlijks initiatief van ZB Bibliotheek van Zeeland. De Four Freedoms werden in 1941 door president Roosevelt uitgesproken in een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Zijn visie op een menswaardige wereld: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek. Dezen vormden later de basis bij de oprichting van de Verenigde Naties. Roosevelt had Zeeuwse voorouders; zodoende viert en herdenkt de Roosevelt Foundation elk jaar de Four Freedoms in Zeeland. De Literaire Tocht is populair bij middelbare scholen in Zeeland. Auteurs die in het verleden hebben meegewerkt zijn o.a.: Frank Martinus Arion, Abdelkader Benali, Rodaan Al Galidi, Mounir Samuel, Vamba Sherif, Raoul de Jong en Natascha van Weezel.
Tijdens de Literaire Tocht wordt op een aansprekende manier aandacht geschonken aan thema’s als vrijheid, verdraagzaamheid, cross-culturele verscheidenheid en speciaal in dit Herdenkingsjaar 150 jaar Afschaffing slavernij, ook aan het koloniaal verleden van Nederland.
De auteur die wordt uitgenodigd schrijft een verhaal voor jongeren vanuit een niet-westers perspectief. Deze novelle wordt door ZB Bibliotheek van Zeeland uitgegeven.
Van 13 tot en met 17 november heeft Rihana Jamaludin middelbare scholen in Zeeland bezocht en daar gastlessen gegeven met haar boekje Het vergeten huis. Alle jongeren die aan de Literaire Tocht deelnamen ontvingen een exemplaar van de novelle. Veel docenten gebruiken de boekjes van de Literaire Tocht later nog in hun lessen.

Luchtdanser is nog steeds vrij te downloaden op www.rihanajamaludin.com.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter