blog | werkgroep caraïbische letteren

Lintjes voor o.m. Jörgen Raymann

Jörgen Raymann is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jorgen Raymann geridderd

Jörgen Raymann

 

Raymann kreeg het lintje opgespeld in zijn woonplaats Almere door burgemeester Annemarie Jorritsma. Hij zet zich naast zijn televisiewerk onder meer in voor kindertehuizen in Suriname en is hij ambassadeur van Unicef.

Hij dankt de eer ook door zijn ‘voorbeeldfunctie die hij vervult in de multiculturele samenleving’.

“Raymann polariseert niet, maar zet ons zonder belerend te zijn aan het denken. Hij maakt ons aan het lachen, meestal om onszelf. Zo houdt hij ons een spiegel voor”, aldus burgemeester Jorritsma.

 

Jan Raymann

45 jaar eerder kreeg Jan Raymann, Jörgens opa, dezelfde onderscheiding

 

‘Je zuigt wat projecten uit je duim en je krijgt een lintje’

Jörgen Raymann, Jan Slagter, Marga Bult, Jelte Sondij. Wie hoort er eigenlijk niet in dit rijtje, maar staat er wel in?

Die laatste, en dat viert hij op Twitter. Sondij kreeg vandaag in Utrecht een lintje, terwijl hij niet was voorgedragen. Wat is er gebeurd?

Bij de traditionele lintjesregen kregen vandaag 2838 mensen een lintje, een koninklijke onderscheiding voor verdiensten aan de samenleving. Om die te krijgen moet je worden voorgedragen en vervolgens een flinke screeningsprocedure doorlopen.

Lijkt indrukwekkend, dat stappenplan, maar je glipt er volgens Rambam-presentator Sondij vrij makkelijk doorheen. “We hebben namens een willekeurige Utrechter een verzoek ingediend voor een lintje. Je moet dan allerlei papieren opsturen, en aangeven wat voor projecten diegene gedaan heeft. Dat hebben we allemaal verzonnen.”

In het voorstel stonden “allerlei goede doelen-projecten”, zegt Sondij. “Over teckels en ecologisch tuinieren.”

sondij

Jelte Sondij

 
Plakbaard

Uiteindelijk wilde de persoon wiens naam het programma had gebruikt zelf het lintje niet in ontvangst nemen. “Dus heb ik het gedaan. Ik ben met een plakbaard en een pruik op naar Utrecht gegaan. En daar heb ik als willekeurige Nederlander een lintje in ontvangst genomen. Ik kreeg van de burgemeester nog een speech over mijn niet-bestaande goede daden.”

Deze stappen moet je doorlopen om een lintje te ontvangen:

1. Iemand in de omgeving van de kandidaat stuurt een voorstel in. Vooraf moet dit met de werkgever van de kandidaat zijn overlegd.

2. De burgemeester maakt de eerste selectie uit de ingezonden voorstellen.

3. Volgende halte: de commissaris van de Koning, hij besluit wie doorgaan naar…

4. … het Advies Kapittel voor de Civiele Orden. Deze maakt de ‘landelijke afweging’ en stuurt overgebleven kandidaten door.

5. Vervolgens gaat het voorstel langs een minister. Welke minister wordt bepaald door het vakgebied waarvoor de kandidaat is voorgedragen.

6. Wie die schifting overleeft, komt aan bij de laatste stap: een krabbel van de koning zelf.

Blijkbaar kun je de grootst mogelijke onzin insturen. Het is allemaal niet gecheckt.
Jelte Sondij

“Ik ben heel erg verbaasd dat dit zomaar kan. Je zuigt wat projecten uit je duim en je krijgt een koninklijke onderscheiding. Het voorstel is ook ingediend door een commissie van niet-bestaande leden. Blijkbaar kun je de grootst mogelijke onzin insturen. Het is allemaal niet gecheckt, terwijl het met wat googelen te achterhalen was geweest.”

 

[van nos.nl, 25 april 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter