Lintjes teruggestuurd na onderscheiding antiracismeactivist
door Paul van der Steen
Na de koninklijke onderscheiding van antiracismeativist Mitchell Esajas hebben verschillende mensen uit protest hun eigen lintje teruggestuurd. Esajas vindt het „zorgwekkend en problematisch dat mensen het gevoel hebben dat ik en anderen erop uit zijn de Nederlandse cultuur te vernietigen”.
Als reactie op de benoeming van antiracismeactivist Mitchell Esajas tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau hebben drie mensen die eerder werden gedecoreerd hun onderscheiding teruggestuurd. Zes anderen hebben bezwaren geuit bij de Kanselarij der Nederlandse Orden en gemeld te overwegen hun decoratie terug te sturen.
Dat antwoordt een woordvoerder van de Kanselarij op vragen van NRC. Die instelling adviseert bij het uitreiken van koninklijke onderscheidingen. Volgens de Kanselarij is het de eerste keer dat een onderscheiding dergelijke reacties oproept.
De Amsterdamse burgemeester speldde Esajas vorige week de versierselen behorend bij de koninklijke onderscheiding op. De antropoloog werd geroemd voor zijn leiderschap van de protestbeweging Kick Out Zwarte Piet, als een van de initiatiefnemers van The Black Archives ( cultuurhistorisch archief over het koloniaal verleden, slavernij en racisme) en zijn betrokkenheid bij de Black Lives Matter-protesten in Nederland.
Na de toekenning riep de decoratie van Esajas al tal van reacties op sociale media op. „Mijn hemel”, twitterde PVV-voorman Geert Wilders bij een bericht over de benoeming tot Ridder. „Zwarte Piet zelf heeft het meer verdiend!”
In een ingezonden brief in het regionale dagblad De Limburger verwoordde Winand Schrooten uit Landgraaf de gevoelens bij critici van het lintje voor Esajas. Zelf werd Schrooten in 2003 lid van de Orde van Oranje-Nassau op grond van jarenlange verdiensten op het gebied van cultuur en sport. Hij heeft zijn burgemeester laten weten het lintje terug te geven. Schrooten schrijft: „Esajas wil onze Nederlandse tradities vernietigen. Een lintje voor zo’n opruiend persoon vind ik voor allen, die in het verleden een koninklijke onderscheiding hebben gekregen, onacceptabel en een belediging.”
‘Boodschap uitdragen’
Esajas zelf ontving naast „positieve reacties ook negatieve berichten” als reactie op zijn onderscheiding, zegt hij tegen NRC. Het laat volgens hem zien dat het werk dat hij en organisaties zoals Kick Out Zwarte Piet doen „broodnodig is”. Hij noemt het „zorgwekkend en problematisch dat mensen die zich hebben ingezet voor de maatschappij het gevoel hebben dat ik en anderen erop uit zijn de Nederlandse cultuur te vernietigen”. „Als mensen meer historisch besef hadden en kennis van de koloniale geschiedenis, dan zouden ze denk ik meer openstaan voor andere geluiden en perspectieven.”
[uit NRC, 5 mei 2023]