blog | werkgroep caraïbische letteren

Lintje voor Mitchell Esajas

Het heeft ZKH Willem-Alexander, nazaat van slavenhouders, behaagd om Mitchell Esajas op 26 april 2023, de dag vóór Koningsdag, een lintje te geven als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hieronder het commentaar van Mitchell Esajas op Linkedinn

Mitchell Esajas. Foto © Johan Janssen

📣Vanochtend door mijn eigen “familie” en “vrienden” in de val gelokt🥲 Waar ik dacht mijn moeder met een list naar het Concertgebouw had gelokt voor een bijeenkomst voor mantelzorgers bleek het de jaarlijkse uitreiking van de Oranje lintjes te zijn. En niet zij maar ik heb een lintje gekregen🤲🏾❤️😅😅😅Dank voor de mooie woorden @burgemeesterfemkehalsema, ik ging er bijna van blozen☺️. En veel lobi voor de mensen dat stiekem kennelijk veel moeite heeft gedaan om me op deze manier te eren: Marisca Bruynder, Anne-Rose Abendanon, mn mams e.a.❤️❤️👌🏾Zoals ik in Trouw zei moet ik eerlijk bekennen dat ik gemengde gevoelens heb bij de Oranjelintjes want ja, hun in de slavernij en kolonialisme👀👀 Tegelijkertijd zie ik dit als een stukje erkenning en waardering voor het (harde) werk en de strijd van niet alleen mij, maar alle medestrijders van KO Zwarte Piet* (vooral de day ones, thise who know know!), New Urban Collective, The Black Archives en Zwart Manifest . Jarenlang werden we als terroristen, zeurpieten, onruststokers etc. weggezet. Nu zegt zelfs jullie Koning dat we een lintje verdienen😅😅 Dat komt niet alleen door mij maar door de strijd en inzet van de COLLECTIVE❤️✊🏾Een stukje lint gaat naar mn vrouwtje en medestrijder Jessy de Abreu die vanaf dag 1 aan mn zijde is geweest, veel offers heeft gemaakt en ook in dit complot zat❤️😅Het lintje krijgt een mooi plekje in mijn persoonlijke archief. Naast de boeken over de rol van de Oranjes in de slavernij. Het lintje verandert mn boodschap niet, we strijden nog steeds voor excuses én herstel, ook van het Koningshuis. Daarover binnenkort meer vanuit TBA😁👀👀 Én ik draag nog steeds geen Oranje🚫Ook felicitaties aan de andere ontvangers van de lintjes, dit zijn allen mensen die zich onbaatzuchtig voor anderen in de samenleving inzetten. Zulke mensen doen het niet voor een lintje maar voor een hoger doel, een ideaal of een ander🤲🏾🤲🏾➡️Als je nog iets kan missen, doe een donatie voor de Otto Huiswoudschool: https://www.gofundme.com/f/Huiswoud➡️➡️Deze week is t laatste weekend van de expo Facing Blackness, waar koning Willem ook in te zien is👀👀Als je morgen in Roffa bent, draag Zwart, geen Oranje✊🏾 (Meer info: https://www.instagram.com/p/CraWGQfoXUW/?igshid=YmMyMTA2M2Y=)En als je me ziet, mag je me ridder Esajas noemen🤪 (issa joke)*Overigens ben ik al een tijdje geen “voorman” meer van #KOZP, wegens omstandigheden ben ik meer op de achtergrond actief maar de lobi is er nog steeds❤️✊🏾


Reacties:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter