blog | werkgroep caraïbische letteren

Lila Gobardhan: ‘IOL moet terug naar de basis’

door René Gompers

Door de jaren heen heeft het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) zich allerlei oneigenlijke taken aangemeten. Het instituut is bedoeld om leerkrachten op voj- en vos-niveau te leveren zegt Lila Gobardhan-Rambocus, voorzitter van de raad van toezicht. “In principe moet het instituut terug naar de basis. Dat is waar de raad van toezicht samen met de directeur voor zullen zorgen.”

Lila Gobardhan-Rambocus

Dr Lila Gobardhan-Rambocus

 

Milton Top is tot directeur van het IOL benoemd en de nieuwe raad van toezicht is maandag geïnstalleerd door minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling. De raad is na ruim twintig jaar weer actief.
“Er zijn opleidingen die niet horen onder IOL”, zegt Gobardhan. “Sommige van die taken zullen blijven, omdat ze ten dienste zijn van het onderwijs. De financiële middelen die vrijgemaakt worden door het ministerie zijn bestemd voor het onderwijsproces en niet voor andere dingen.” Het gaat nog heel lang duren voordat zaken rechtgetrokken zijn. “Als je het instituut zolang hebt laten liggen, moet je niet verwachten dat alles binnen een jaar op spoor komt.”
Er zijn 25 punten waar de raad en de directeur aan zullen werken om het opleidingsinstituut beter te maken. Punten die moeten zorgen dat het instituut onder andere gekwalificeerde krachten aflevert, de studies omhoog gaan in kwaliteit, de studieperiode vlotter verloopt en duidelijke structuren komen op het instituut.

Het IOL werd ruim drie jaar geleid door een coördinatieteam geleid door Linda Rozenblad-Sairras, nadat de toenmalige directeur Archibald ‘Archie’ Marshall met pensioen ging. Adhin benadrukt dat het coördinatieteam van tijdelijke aard was. “We hebben niemand ontheven, omdat er niemand bij resolutie benoemd was. Er moest een directeur benoemd worden en dat is ook gebeurd,” legt Adhin uit. “Daarna hebben we de situatie bekeken en het zag er niet goed uit. Het probleem lag niet bij de directeur, maar bij het feit dat er geen duidelijke structuren zijn. Daarom hebben we ook de raad ingesteld.” De nieuwe directeur wil nog niet veel kwijt aan de pers. “Hoofdzaak is dat wij het IOL naar grotere hoogten gaan tillen. Ik kan nog niet veel zeggen totdat ik officieel aan het werk ben.” De overdracht vindt plaats op 30 juni. Top begint te werken vanaf 2 juli.

 

[van Starnieuws, 17 juli 2014]

 

IOL

Minister Ashwin Adhin installeert de raad van toezicht van het IOL en benoemt Milton Top (rechts) tot directeur. Links secretaris Nadia van Dijk-Plet (secretaris van de raad) en naast de bewindsman voorzitter Lila Gobardhan-Rambocus. (Foto: René Gompers)

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter