blog | werkgroep caraïbische letteren

Lifetime Achievement Award voor Frank Zichem

De Surinaamse cineast Frank Zichem heeft een Lifetime Achievement Award ontvangen. Die kreeg hij uit handen van de wereldberoemde filmer Steve McQueen (Twelve years a slave) op maandag 29 oktober 2018 in het Amsterdamse De la Mar Theater in aansluiting op de uitreiking van de Black Achievement Awards. Zichem was in tranen bij deze late erkenning van een carrière die meer dan 50 films opleverde.

Frank Zichem (rechts met Babs Gons die een Black Achievement Award ontving in de categorie Kunst & cultuur.

 

Frank Wladimir Zichem is een Nederlandse filmregisseur van Surinaamse afkomst, geboren op 14 juli 1945, te Paramaribo. Op tienjarige leeftijd kwam hij naar Nederland. Na enige jaren op het seminarium is hij bij de Toonders Studio’s gaan werken. Vandaar maakte hij de stap naar zijn filmcarrière.

Al in zijn eerste jaar aan de filmacademie (1969) maakte Frank Zichem zijn intenties duidelijk met zijn film Gebri Doro. Daarin laat hij zijn eigenzinnige visie op Suriname zien. Hij trok daarmee de aandacht van de IKON, één van de belangrijkste omroepen in Nederland. Zijn talent als filmregisseur viel op en zijn drang om onrechtvaardigheid bloot te leggen – niet alleen in zijn geboorteland Suriname – werd bepalend voor de meeste van zijn films die nog zouden gaan volgen. Inmiddels heeft hij voor internationale televisie meer dan 250 filmproducties gemaakt: documentaires, tv-drama-afleveringen, docuseries. In Duitsland regisseerde hij de serie Stadtklinik die met 7,5 miljoen kijkers per aflevering een jaar lang het best bekeken tv-programma werd. Zijn driedelige jeugddramaserie over het slavernijverleden (2002) voor de Nederlandse televisie won op het filmfestival in Tokyo de eerste prijs voor het beste educatieve jeugddrama. Zijn productie over de slavernij gemaakt in 2011 voor de NTR, draagt de naam Ketens van de Geest. De laatste jaren concentreert hij zich steeds meer op de traumatische gevolgen die pijn en geweld hebben op het geestelijk welzijn van mensen. Het filmportret van Louise de Montel, die voor het eerst over haar concentratiekampverleden praat, in 1993 gemaakt voor de Anne Frank Stichting, was hier een voorbode van. In 2003 volgde de film ‘Katibo Yeye’ in 2006 Bar’puru.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter