blog | werkgroep caraïbische letteren

Lezing Van Kempen voor studenten Nederlands in Nickerie

Lila Gobardhan-Rambocus, opleidingscoördinator van de opleiding Nederlands aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), zegt dat de studenten van Nickerie dezelfde behandeling krijgen als die van Paramaribo. Ook de leerstof die ze aangeboden krijgen is hetzelfde. “We zorgen ervoor dat de studenten in Nickerie ook de lezingen kunnen bijwonen in eigen omgeving”, zegt Gobardhan. Michiel van Kempen, kenner van de Surinaamse literatuur, letterkundige en auteur maakte enorme indruk op de MO-A studenten Nederlands. Hij verzorgde een lezing over de Surinaamse literatuur.

De studenten waren geïmponeerd door de kennis die Van Kempen heeft over de Surinaamse literatuur. De Surinamist ging uitgebreid in op de werken van Albert Helman, pseudoniem van Lodewijk (Lou) Alphonsus Maria Lichtveld. “Helman heeft zoveel geschreven dat je tijd te kort komt om al zijn werken te lezen. Hij heeft een aantal pseudoniemen gehad, waaronder Albert Helman de meest bekende was”, aldus Van Kempen. Hij ging in op het meest populaire boek van Helman ‘De stille plantage’. Hij analyseerde en rafelde het boek uiteen. De studenten waren enorm tevreden met deze bijdrage. In een tentamen zal hun kennis over dit boek getoetst worden.

Dit was de vierde lezing in Nickerie, die Gobardhan organiseerde. De opleidingscoördinator is tevreden met de behaalde resultaten. Ruim 40 studenten zitten op deze opleiding, die in mei twee jaar bestaat. Het ligt in de bedoeling dat de studie in mei 2011 afgerond wordt. Saskia Angoelal, student, vindt dat de lezing op het juiste tijdstip is gehouden. “We kunnen onze voordeel hieruit halen, want het komt goed uit voor ons tentamen. We zijn veel meer te weten gekomen door deze lezing”, aldus Angoelal. Deze opleiding Nederlands in Nickerie is eenmalig.

[Overgenomen van Starnieuws]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter