blog | werkgroep caraïbische letteren

Lezing Elvira Bruce-Sandie: 165 jaar Bersaba

Op zondag 28 februari en op zondag 4 februari houdt Elviera Bruce-Sandie in Den Haag, resp. Amsterdam een lezing: 165 jaar Bersaba, van Kerk tot gemeenschap.

Ter gelegenheid van het 165-jarig bestaan van de Surinaamse Bersaba Kerk vond afgelopen zondag [21 januari 2024] een lezing plaats. Tijdens de bijeenkomst sprak Elviera Sandie, een auteur die in Suriname woont, over de rijke geschiedenis van de Bersaba kerk. Diverse leden van de Surinaamse gemeenschap kwamen bijeen in de Adventkerk in het Kleiwegkwartier [in Rotterdam] om naar het verhaal te luisteren. “Er moeten meer van dit soort verhalen worden verteld, want onze historie is steeds opgesteld door anderen.”

Het vertelde verhaal gaat over het ontstaan en de ontwikkelingen op de plantage La Prosperité, waar de Bersaba Kerk haar oorsprong vindt. In 1858 ontstond de kerk tijdens de slaventijd, doordat de Evangelische Broedergemeente (EBG) het mooiste stukje land op de plantage kreeg, geschonken door de toenmalige eigenaar, Tjark Jansen Sluyters.

Sandie vertelt dat de samenwerking met de kerk destijds werd aangegaan uit puur eigenbelang. “De afschaffing van de slavernij naderde en de plantage-eigenaren zochten naar manieren om de tot slaafgemaakten in toom te houden”. Ondanks dat de negatieve aspecten overheersten, noemde ze als positief punt het indrukwekkende netwerk dat de kerk tot stand bracht. “Het begon met een kerk, maar het heeft zich ontwikkeld tot een hele gemeenschap binnen een plantage.”

De komende weken zal Sandie de lezing over de rijke geschiedenis van de kerk op verschillende plaatsen in Nederland voortzetten. Ze benadrukte dat dit slechts het begin is: “Er zijn nog veel meer plantages, en hun verhalen zijn even interessant!”


Datum: zondag 28 januari 2024.
Plaats: EBG Haaglanden en omgeving.
Adres: Koningin Emmakade 66, 2518 RM Den Haag
Tijd: 11.00u – 12.00u.
De kerkdienst. 12.05- 12.45 de presentatie, inclusief vragenronde.

Datum: zondag 4 februari 2024
Locatie: Koningskerk der Evangelische Broedergemeente
Oswaldstraat 1, Amsterdam
Tijd: kerkdienst start om 10.30 uur, lezing start om 13.00 uur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter