blog | werkgroep caraïbische letteren

Lezing: ‘De verborgen geschiedenis van antikoloniaal en links actvisme in Suriname en Nederland’

Op vrijdag 21 september 2018 organiseren het Nationaal Archief Suriname en de Bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit van Suriname i.s.m. ‘The Black Archives’, een lezing en discussie over: “De verborgen geschiedenis van antikoloniaal en links activisme in Suriname en Nederland”. De lezing wordt verzorgd door Jessica de Abreu en Mitchell Esajas van ‘The Black Archives’.

 

Otto Huiswoud

Datum:          Vrijdag 21 september 2018

Plaats: Nationaal Archief Suriname
Tijd:    11.00 a.m. – 12:00 p.m.

De verborgen geschiedenis van Hermina en Otto Huiswoud

Van maandag 6 augustus t/m 16 september zijn Mitchell Esajas en Jessica de Abreu van The Black Archives uit Amsterdam voor onderzoek in Suriname en het Caribische gebied. In 2017 hebben ze een studiereis naar New York en Washington D.C. georganiseerd over het fascinerende verhaal van Hermina en Otto Huiswoud, een Surinaams-Guyanees echtpaar dat de hele wereld over heeft gereisd voor een strijd tegen kolonialisme en economische ongelijkheid. De Huiswouds werkten o.a. samen met Anton de Kom en Nola Hatterman. In 1929 debatteerde Otto Huiswoud met Marcus Garvey in Jamaica en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gevangen gehouden in een interneringskamp aan de Copieweg. Ondanks deze bijzondere geschiedenis hebben de meeste mensen nooit van ze gehoord. Op basis van het onderzoek heeft The Black Archives  de expositie Zwart & Revolutionair gemaakt die van 25 november 2017 tot juli 2018 te zien was in Amsterdam en genomineerd is voor de Amsterdamprijs voor de Kunst.
 

 

Studiereis in Suriname en het Caribische gebied

Dit jaar zetten Jessica en Mitchell het onderzoek over Hermina en Otto Huiswoud voort in Suriname, Trinidad, Jamaica en Curacao. Daarnaast bestaat de vereniging Ons Suriname (VOS) volgend jaar 100 jaar. In het kader van het 100-jarige bestaan wordt er onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de vereniging haar leden en organisaties die aan de vereniging verbonden. Er is uitvoerig onderzoek gedaan in het Nationaal Archief Suriname daarnaast zijn er interviews afgenomen met voormalige activisten. Het doel is om in 2019 een expositie in Amsterdam en in Paramaribo, bij het NAS te openen. Mensen die informatie kunnen hebben over deze geschiedenis worden opgeroepen om dit te delen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter