blog | werkgroep caraïbische letteren

Lezing Adi Martis over Arubaanse geschiedenis

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis organiseert Dutch Caribbean Book Club in samenwerking met het Haags Historisch Museum op zaterdag 26 oktober een bijeenkomst waarbij er aandacht is voor de geschiedenis van Aruba.

Adi Martis

Het boek van dr. Adi Martis De geschiedenis van Aruba tot 1816: van zustereiland tot imperium in imperio beschrijft de pre-koloniale periode (2500 v.Chr-1500), de jaren dat het eiland het bezit was van Spanje (1499-1634).

Martis gaat ook in op de periode onder het bestuur van de West-Indische Compagnie (1636-1791) en de roerige overgangsjaren die daarop volgden tot de overdracht van het eiland door de Engelsen aan Nederland (1792-1816). Deze nieuwe geschiedenis van Aruba corrigeert oude koloniale en ‘indianenverhalen’ over het eiland en bevat veel nieuwe gegevens.

Over de auteur
Dr. J.A. (Adi) Martis heeft meer dan vijftig jaar literatuur verzameld over Aruba en het Caribisch gebied. Na zijn pensionering als kunsthistoricus aan de Universiteit Utrecht besloot hij vanuit een Caribisch perspectief zijn eigen verhaal over zijn geboorte-eiland te vertellen. De afgelopen acht jaar heeft Martis primaire bronnen geraadpleegd uit archieven in Spanje (Sevilla), Nederland (Den Haag, Amsterdam, Leiden en Utrecht) en op Aruba; de belangrijkste secundaire literatuur herlezen en genealogisch onderzoek verricht naar oude Arubaanse families.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 26 oktober van 13.00-15.30 uur
Locatie: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag
Aanmelden: Dutch Caribbean Book Club, dutchcaribbeanbookclub@gmail.com
Entree: €10,- of gratis met een Museumkaart (te voldoen bij entree museum). Inclusief hapje en drankje na afloop.

Meld u zich snel aan. Er kunnen 80 personen in de zaal en de eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter