blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Lezen leert je beter Nederlands praten’

door Tascha Samuel

Paramaribo – Geny Tawjoeram (13) is één van de vijf jongeren die in de sfeervol versierde tuin van De Surinaamsche Bank is geïnstalleerd als ‘leesambassadeur’. Vanuit de Rahanschool slaagde zij vorig schooljaar en werd ook voorleeskampioen. “Ik zit nu op de Anton Leeuwinschool, een mulo-school te Pad van Wanica, en ik heb altijd veel van lezen gehouden. Mijn moeder koopt boeken voor me. Ik vind dat je veel leert uit boeken en dat je beter Nederlands leert praten. Ik houd van spannende boeken”, lacht Tawjoeram vriendelijk. Ze hoopt als leesambassadeur vooral kinderen op haar nieuwe school te bemoedigen om meer te lezen.

Feestelijke afsluiting

Woensdag was de speciale feestavond voor de Voorleeskampioenen van 2013 op de dag van de Rechten voor het kind. Voor Stichting Projekten is 2013 het jaar van ‘Voorlezen’. In juli werden in samenwerking met de Nederlandse Taalunie de Nationale Voorleeskampioenschappen gehouden. Ruim 45 kinderen in stad en district zijn toen ‘gekroond’ en deze avond was de feestelijke afsluiting van het project. De kinderen werden vergast op lekkers, drank, een optreden van kinderfavoriet Enver. Uit volle borst zongen ze mee met ‘Kan kan man’ en ‘I Love Suriname’. Ook de jongens van de Mystikalz wisten de kinderen aan het joelen en schreeuwen te krijgen. Flinke kinderen mochten hun kunnen tonen. Er werd gezongen, gedanst en voorgelezen.

Groeiposters

Jerrel Pinas, hield de aanwezigen een nieuw project voordat te maken heeft met het Kinderboekenfestival. Het thema is ‘groei’. In het kader van dat thema zal hij ‘groeiposters’ maken. “We hebben kinderen gevraagd om na te denken over groei en om daarover een verhaal te schrijven en daar tekeningen bij te maken. De mooiste verhalen komen op een poster met begeleidende teksten. Deze kunnen dan op school gebruikt worden”, legt de schrijver uit. Kinderen uit Bukafolo in Sipaliwini hebben prachtige verhalen geschreven. Verhalen over groei van hun gezin, maar ook van het dorp. Doordat er kinderen worden geboren of omdat er meer mensen komen wonen in het dorp ‘groeit’ hun woonplaats ook. Na de gezelligheid mochten alle kampioenen een speciale leesdoos in ontvangst nemen.

[uit de Ware Tijd, 22/11/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter