blog | werkgroep caraïbische letteren

Levensvreugde ten koste van overspel

door Tascha Samuel

Paramaribo – Uitlopen, hoereren, overspel hoe het ook genoemd wordt, de negatieve gevolgen blijven niet uit. Behalve de mogelijkheid voor het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen is het levensgeluk van het gehuwde koppel één van de eerste dingen die overboord gaat bij overspel. Dat overkomt hoofdrolspeler Henry (Marvin Moessan). Zijn vrouw Maureen (Jolanda Wassenaar) wordt gebeld door één van zijn vele liefjes dat zij zwanger is van hem. Zij reageert in eerste instantie heel kalm. Dit geeft Henry het gevoel dat hij gewoon zo door kan gaan waarna zaken escaleren.

Uit het leven Wan leyman na wan Kiri man is een prachtig nieuw theaterstuk van A Sa Go, dat woensdag in première ging. Het verhaal, zo uit het leven gegrepen, wordt de hen kenmerkende, grappige manier gebracht met een serieuze ondertoon. “Het zijn dingen die gebeuren he! Mi dat mi no be tek eng”, stelt Cynthia – een gast – resoluut, terwijl ze een stevige tyuri maakt. Zij kan zich voor de pauze niet voorstellen dat de echtgenote van Henry zo kalm reageert. Er komt een hele discussie op gang over het ‘wel of niet’ accepteren van het ‘uitlopen’ van je man. Een getrouwde vrouw stelt dat ze het goede leven dat ze heeft opgebouwd met haar man niet van de een op andere dag zal opgeven voor een of andere sloerie. “Ik ben mevrouw! Ik ben getrouwd. Jij komt even kijken. Ik kap je als je durft”, zegt ze strijdvaardig met zwaaiende handen. Uiteraard blijven de mannen niet schotvrij maar stelt een ander zijn vrouwen ook niet ‘zuinig vrijpostig’ om een man te zoeken en/of te nemen die al getrouwd is. “Men wil de lusten maar niet de lasten”, stelt Heliante, “want voor een bezette man hoef je soms maar even de wulpse minnares te spelen en niet altijd voor hem klaar te staan, kleren te wassen en te leven met zijn vervelende dingen.”

Geen wisi
Na de pauze als het stuk vervolgt, merken we dat Henry zich ontpopt tot meester leugenaar. “Ay ley dat ay brib’ eng srefi”, schreeuwt iemand terecht uit de zaal. Als zijn zaken achteruit beginnen te gaan, zijn minnaressen elkaar in de haren vliegen en hij uiteindelijk failliet en berooid achterblijft, volhardt hij in zijn leugen. Namelijk dat een ex-medewerker zijn leven door middel van ‘wisi’ verkeerd laat gaan. Als basja A Sa Du (Humprey van Hetten) voor hem een luku komt doen is het oordeel duidelijk. Henry heeft alles aan zichzelf te danken. Er is geen enkele wisi. In het stuk komen de oplichterspraktijken van sommige pseudo lukumans aan de orde, die Henry ook allerlei leugens hebben verteld en hem duizenden SRD’s lichter hebben gemaakt. A Sa go presenteert weer optimaal entertainment in een leerzaam jasje. Vrijdag is de groep op Bernarddorp.

[uit de Ware Tijd, 31/08/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter