blog | werkgroep caraïbische letteren

Leo Lashley, Surinaamse verzetsheld

door Karin Rack-Walcott

Eén van de grootste Rotterdamse oorlogshelden is ongetwijfeld de Surinaamse oogarts dr. Leo Lashley (1903-1980). Hij hielp in 1944 bij de bevalling van een joodse onderduikster, die verborgen zat in de beroemde Breepleinkerk op Zuid. Leo Lashley: een Surinaamse verzetsheld die Joodse mensen hielp onderduiken, maar vervolgens zelf werd gediscrimineerd. Wie was hij?

Dr Leo Lashley

Leo Lashley was actief bij de V.O.S.-afdeling in Rotterdam. Hij werd in 1903 in Nieuw Nickerie in Suriname geboren. Als jongeman emigreerde hij naar Nederland om Geneeskunde te studeren. In 1930 promoveerde hij in de oogheelkunde. Kort daarna trad hij in het huwelijk om zich vervolgens, met zijn gezin, in Rotterdam als oogarts te vestigen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Leo Lashley voorzitter van de Rotterdamse artsenvereniging. Vanuit die functie protesteerde hij in 1942 tegen de oprichting van de nazistische Artsenkamer. Daarnaast nam hij deel aan het verzet door mensen aan onderduikadressen te helpen. Lashley was streng gelovig en ging elke zondag naar de kerk op het Breeplein in Rotterdam. Deze kerk bood een onderduikplek aan drie Joodse gezinnen. Toen een van de ondergedoken vrouwen zwanger raakte, was Lashley de enige arts die bereid was te helpen. Door zich in de avonduren in te lezen in de verloskunde hielp hij in 1944 bij de geheime bevalling van baby Emile. Nadat Lashley enkele keren gearresteerd werd, dook hij onder tot de oorlog voorbij was.

Na de oorlog bleef Leo Lashley actief in het Surinaamse verenigingsleven en in de stad Rotterdam. Hij verliet Nederland echter vanwege racisme en discriminatie. In een geheim rapport van de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) stond de volgende passage:

“Onmiddellijk na de bevrijding vervulde hij bij de opbouw van het gemeentebestuur alhier een zeer vooraanstaande functie. Daar hij kleurling is, zou hij in zekere mate uit deze functie zijn gewerkt, wat hem ten zeerste heeft gegriefd” is te lezen in rapporten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Na de oorlog werd hij redacteur van het blad Nieuw Suriname. In 1947 was Leo Lashley namens V.O.S. bestuurslid van de Federatie van Surinaamse Verenigingen. Een jaar later vertrok hij naar Curaçao waar hij als redacteur actief was van het blad El Dorado.

Bron Gaitrie Olsen. Dank aan Fredje Raf.

Zie over Lashley ook: Michiel van Kempen, Rusteloos en overal. Het leven van Albert Helman. Haarlem: In de Knipscheer, 2016.

3 comments to “Leo Lashley, Surinaamse verzetsheld”

  • Leo Lashey was oogarts op Curacao. Zij praktijk was in Pietermaai.

  • Geachte redactie,

    Dr. Leo Lashley nemen we ook op in het boek waar ik in 2014 aan begonnen ben met een team, nl. Onze Indische buurten. De geschiedenis o.b.v. straatnamen van Oost- en West-Indische buurten. De auteurs hebben de vrijheid gekregen ook losse Indische sporen (straatnamen) te bespreken. Nu in Rotterdam is er Leo Lashleylaan (collegebesluit 26 mei 2016). Graag zou ik een mooie foto op hoge resoluite van hem opnemen. Kunt u mij een foto doen toekomen? Graag ook met een korte beschrijving + evt. naam van de fotograaf en het jaar?
    Met vriendelijke groeten, Dick Rozig
    06-16425515

    • Het spijt ons, maar wij hebben niet de faciliteiten om foto’s aan te leveren. Met vriendelijke groet

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter