blog | werkgroep caraïbische letteren

Leesbevordering op Curaçao en Aruba 2019

Op Curaçao en Aruba wordt veel gedaan aan leesbevordering. Beide (ei)landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden kennen net als bij ons de Kinderboekenweek ook een week voor leesbevordering voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

omslagtekening Ariadne Faries

Levendig Uitgever verzorgde dit jaar voor zowel de Siman di Ban Lesa (Week van de leesbevordering, 28 oktober t/m 1 november)op Curaçao als voor het Kinderboekenfestival op Aruba (1 november t/m 8 november). Beide weken sluiten aan bij het Nederlandse thema Reis mee!
Het geschenkboek van Curaçao is getiteld: Reis mee en ontdek Curaçao / Ban keiru i deskubri Kòrsou. Het boek is uitgegeven door Levendig Uitgever in opdracht van de Biblioteka Nashonal Kòrsou en Het Curacao Toerisme Bureau. De tweetalige uitgave, in het Nederlands en Papiamentú, bevat vijftien verhalen en gedichten van veel auteurs van het eiland, maar ook uit Sint-Maarten en uit Nederland. Auteur en uitgever Jeroen Hoogerwerf schreef een verhaal: Nanzi en de plastik soep en zal op Curaçao als auteur de scholen bezoeken.

Gedurende de week geven auteurs en illustratoren workshops in de scholen op Curaçao en vinden in de bibliotheek en een aantal boekhandels activiteiten plaats. Alles gericht op leesbevordering bij kinderen op de basisscholen. Het belang van lezen staat voorop, ongeacht de taal waarin dat gebeurt.
Op Curaçao richt het thema Reis mee! zich op bewustwording van het toerisme op het eiland. Een schoon en gastvrij eiland is van belang voor de economische ontwikkeling. En zo leidt het boek de lezers ook naar vele mooie plekken op Curaçao.

De opening vindt plaats op vrijdag 1 november in het Cas di Cultura. Op de basisscholen en in de bibliotheek vinden allerlei activiteiten plaats van 4 t/m 8 november. Auteurs uit Nederland, Aruba, Curaçao, St. Maarten en Bonaire zullen de hele week aanwezig zijn om de kinderen te vertellen over boeken en over lezen. Ban lesa, biaha y gosa! Lees, reis mee en geniet!

Richard Dabian heeft speciaal voor het Kinderboekenfestival het geschenkboek geschreven. De illustraties in dit prentenboek zijn van de hand van Géwout Esselink. De titel is E faro di multicolo / De veelkleurige vuurtoren. Het geschenkboek is tijdens het Kinderboekenfestival verkrijgbaar bij de lokale Arubaanse boekhandels bij een aankoop van minimaal 25 florin.
Vanuit Nederland doen naast Géwout Esselink ook de illustratoren Juliette de Wit en Mariëlla van de Beek mee aan het Kinderboekenfestival, evenals uitgever en auteur Jeroen Hoogerwerf.

copyright foto’s Levendig Uitgever


Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter