blog | werkgroep caraïbische letteren

Lees- én kijkboek: Kwelgeesten rond de kapokboom

door Sharlon Monart

Het leesboek Kwelgeesten rond de kapokboom wordt donderdag 10 november gepresenteerd in Teatro Luna Blou op Curaçao. Bijzonder aan dit boek zijn Quick Response codes (QR-codes) waarmee via smartphones een filmpje over het eerste deel van het boek te zien is.

“Lezen is goed voor jongeren. Waarom hen niet daartoe prikkelen door over te steken naar hun digitale wereld vol moderne gadgets?”, stelt auteur Charlotte Doornhein. Zij is daarom blij met haar bijdrage aan de kinderboekenweek die op Curaçao van 5 tot en met 16 november 2011 loopt.

Kruisbestuiving
De tekst van het boek en de bijbehorende kunstvideo van beeldend kunstenaar Frouwkje Smit versterken elkaar bij het verhaal over een bijzondere kapokboom in het natuurgebied Roi Rinkon op Curaçao. In de crossover-roman komen onder meeree erfenis van indianen, locaties met een unieke energie en afgehakte hanenvleugels voor.

“Er is een crossover tussen literatuur en film, Curaçao en Nederland en ook tussen het verleden en het heden”, aldus Doornhein. Doornhein vindt dat de lezer van haar boek een grote keuze heeft in de manier waarop het verhaal benaderd en opgevat kan worden.. Zij raadt echter af om de vier delen van het 110 pagina’s tellende boek snel achter elkaar te lezen: “Sommigen die dat hebben gedaan, meldden mij dat zij er duizelig van werden.”

16+
Kwelgeesten, een offersteen, een revolver en foto’s van dode honden maken het boek verder ongeschikt voor té jonge lezers. Volgens de schrijver kunnen lezers van zestien jaar en ouder zich aan haar werk wagen.

Voor deze doelgroep presenteren Diana Lebacs, Laura Quast en andere podiumkunstenaars uit Curaçao en Nederland Kwelgeesten donderdag tussen negen en tien uur ‘s ochtends in Teatro Luna Blou. De toegang is gratis en na de doop van het boek door Sonia Garmers en Rina Penso kunnen scholieren in de tuin nader kennismaken met alle aanwezige schrijvers, acteurs en kunstenaars.

[RNW, 9 november 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter