blog | werkgroep caraïbische letteren

Laureaat Paul Woei belichaamt ‘Vocational Excellence’ bij kunst en cultuur

“Vandaag hebben we de eer om een bijzonder persoon te erkennen die de essentie van vocational excellence belichaamt op het gebied van kunst en cultuur, de heer Paul Woei. Hij heeft in naam van het beroep een uitzonderlijke staat van dienst opgebouwd ten behoeve van de Surinaamse gemeenschap.”  Dit zei Diana Halfhide, president van Rotaractclub of Paramaribo Quota, in Hotel Torarica bij de uitreiking van de Rotary Vocational Excellence Award 2024 aan Paul Woei. “Vocational excellence is als een kunstwerk in wording. Het belichaamt het onophoudelijke streven naar perfectie, toewijding, expertise en onwankelbare toewijding.”

Kunstenaar Paul Woei (l) is dit jaar in aanmerking gekomen voor de Rotary Vocational Award.

Tekst en beeld Tascha Aveloo

Met tromgeroffel en begeleid door twee leeuwen dansers kwam Woei maandagavond de zaal binnen samen met echtgenote Jeanette. Hij kreeg de award met bijbehorende plaquette en tweeduizend US dollar die hij mag besteden aan een sociaal doel naar keuze. De financiële geste werd deze keer gedaan omdat  Rotary zeventig jaar bestaat.

Noldy Healy, die dit jaar leiding gaf aan de commissie die de laureaat moet voordragen, vertelde op basis van een rapport het levensverhaal van Woei. Ze gaf ook aan dat toen commissieleden bij hem aanklopten, hij dacht dat ze hem kwamen vragen om advies voor wie een laureaat zou kunnen zijn. De kunstenaar had een aantal namen klaarliggen en was dan ook verrast toen hem werd verteld dat hij de gekozen persoon was voor de prestigieuze onderscheiding.

Cultuurdrager

Paul Lam Kong Woei A Tsoi (31 mei 1938) is de oudste zoon van A Tsoi Woei en Tsoi Tai Je, die een winkelzaak hadden tegenover de Centrale Markt. Als jongen tekende Paul graag wat hij om zich heen zag. En dat waren vooral de zeppelins die hij over zag vliegen tijdens de oorlog toen veel Amerikaanse soldaten in Suriname werkten.

Hij was negen jaar toen zijn familie weer naar China vertrok. Daar werd hij bekoord door zijn omgeving, waar hij kunstenaars op straat zag tekenen en schilderen. Aan één van hen vroeg hij om lessen te mogen volgen.

Woei leerde in China tekenen en werken met gips en klei. Om de lessen te betalen, werkte hij als pakket- en vrachtbezorger. Vier jaar later keerde het gezin terug in Suriname. Hij kwam terecht bij Stuart Robles de Medina en won al als tiener diverse tekenwedstrijden. In eerste instantie zou hij in New York architectuur gaan studeren, maar koos uiteindelijk toch voor kunst.

Tijdens de ceremoniële avond werd een korte documentaire over de kunstenaar vertoond, waarbij zijn echtgenote, kinderen en collega-kunstenaars met lof over hem spraken en de invloed die hij op hen heeft gehad. Ze zijn het er allemaal over eens dat zijn bescheidenheid en open karakter hem tot een geliefd man maken. “Paul is een echte kunstenaar, hij leeft het. Hij is een cultuurdrager en als Chinees volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving”, stelde Henk Uiterloo van Atelier Doré.

Bijzondere kracht

Jaarlijks wordt de Rotary Vocational Excellence Award uitgereikt aan een Surinamer die zich binnen zijn of haar beroepsgroep uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt in het belang van de Surinaamse gemeenschap. Deze onderscheiding wordt tijdens een bijzondere gezamenlijke vergadering door de vier Rotaryclubs in Suriname uitgereikt. Daarbij zijn aanwezig onder anderen voorzitters van Rotaract clubs in Suriname en personen die eerder deze onderscheiding hebben gekregen.

Deze keer was Rotary District 7030 Governor Brian Glasgow uit Saint Vincent en de Grenadines aanwezig. Hij noemde de diversiteit van de Surinaamse samenleving en de capaciteit om vredig naast elkaar te wonen en te werken een bijzondere kracht van het volk. “Uw natie met diverse rassen en religiën is een lichtend voorbeeld van harmonieus samenleven. En ondanks dat staat u als een land.”

“Nu gaan we, vele generaties later, als volk vanuit allerlei beroepen helpen aan de opbouw van Suriname”Laureaat Paul Woei

Hij is al twee keer eerder gekomen, maar deze keer was hij er voor het eerst langer, waardoor hij meer heeft gezien van het land, zoals het openluchtmuseum in Commewijne. “Het was een bijzondere ervaring en het was mooi om kennis te nemen van de reis van uw voorouders. Ik was ook enorm onder de indruk van een simpel, maar diep gedicht ‘Wan’ van Dobru.”

De Rotary Governor roemde eveneens de werken en het talent van Woei en diens positieve bijdrage, zowel nationaal als internationaal. “Uw positieve bijdrage aan de beeldvorming van Suriname is onuitwisbaar.”

Glasgow stelde dat Suriname tot voorbeeld kan dienen van wat andere plekken willen bereiken. “Dat is de kracht die ik zie bij de Rotarians hier, dat ze blijven samenwerken ondanks de verschillen.”

Intermezzo’s

Artistieke intermezzo’s werden verzorgd door meisjes van de ‘School voor jong talent’ met het dansstuk ‘Switi Moksialeysi’ en door spoken word-artiest Kolokuku die een ode bracht aan Woei en zijn werk.

Dit schilderij van een oude sluis op een plantage die is overwoekerd is ook te zien in de documentaire over Paul Woei.

De laureaat onthulde daarna het schilderij, waarmee de  vertoonde documentaire is begonnen: een sluis, die is overwoekerd op een verlaten plantage. “Een beeltenis die elk van onze voorouders hebben gezien. Het is geen klaaggezang maar een punt van berusting. Nu gaan we vele generaties later, als volk vanuit allerlei beroepen helpen aan de opbouw van Suriname.”

Na het formele gedeelte mocht de kunstenaar de felicitaties in ontvangst nemen tijdens de receptie. Er werd eerst een kunstwerk onthuld dat is gemaakt door kunstenaars die ooit les bij hem hebben gevolgd, onder wie George Struikelblok.

[uit de Ware Tijd, 31 januari 2024]

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter